Viktigare lagar och förordningar

I går den 21 december lades skriften Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2005 ut på www.regeringen.se. Skriften kan också beställas från Information Rosenbad, telefon 08-405 10 00.
I skriften beskrivs de viktigaste besluten som träder i kraft runt årsskiftet, bland annat de som beskrivs nedan. Om inget annat uppges träder förändringarna i kraft 1 januari 2005. Mer information finns i skriften. Frågor besvaras av respektive departement.

Justitiedepartementet

Ändring i polislagen
Det införs en möjlighet i polislagen för polisman att tillfälligt omhänderta egendom, i första hand fordonsnycklar, för att förhindra trafiknykterhetsbrott.

Ny Åklagarmyndighet
Myndigheterna inom åklagarorganisationen, den centrala förvaltningsmyndigheten Riksåklagaren och de sex regionala åklagarmyndigheterna, avvecklas och bildar en ny myndighet. Namnet på den nya myndigheten ska vara Åklagarmyndigheten.

Nationaldagen ny helgdag
Nationaldagen den 6 juni blir från och med år 2005 allmän helgdag. Samtidigt upphör annandag pingst att vara allmän helgdag.

Den sexuella integriteten stärks i ny sexualbrottslag
Ett ökat skydd mot sexuella kränkningar och sexuellt våld genom ett utvidgat våldtäktsbrott, strängare syn på sexuella övergrepp mot barn och längre preskriptionstider för sexualbrott mot barn. Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 april 2005.

Ny distans- och hemförsäljningslag
Lagen stärker konsumenternas rättigheter, framförallt vid telefonförsäljning och Internethandel. Den största nyheten sakligt sett är att lagen innehåller bestämmelser om konsumentskydd även för distansavtal om finansiella tjänster. Lagen föreslås träda i kraft den 1 april 2005.

Försvarsdepartementet

Statusavtal vid internationellt militärt samarbete och internationell krishantering Sverige är part till tre statusavtal som gäller inom ramen för respektive Partnerskap för fred (PFF), SHIRBRIG och EU:s krishantering. Statusavtalet är från 2001 och avses främst tillämpas vid övningar som sker inom avtalsländernas territorier. Genom ett statusavtal får de militära styrkorna och den militära och civila personal som tillhör ett avtalsland särskilda rättigheter när de inom ramen för det aktuella samarbetet befinner sig på ett annat avtalslands territorium. Exempel på sådana särskilda rättigheter som behandlas i avtalen är jurisdiktionsbestämmelser, regler för skadeståndsansvar och frågor om tull.

Socialdepartementet

Alkoholreklam
Reglerna om marknadsföring av alkohol till konsumenter ändras. I huvudsak medför ändringarna att det klargörs redan i alkohollagen att marknadsföringen inte får rikta sig särskilt till eller skildra barn och ungdomar som inte fyllt 25 år.

Internationella adoptioner
För att stärka barnets rätt i adoptionsprocessen genomförs vissa ändringar. Det gäller skärpta och tydligare villkor för att en sammanslutning ska få auktorisation att förmedla internationella adoptioner, dokumentationsskyldighet samt ökade tillsynsverktyg för adoptionsmyndigheten. Ny sådan myndighet är Myndigheten för internationella adoptionsfrågor (MIA).

Försäkringskassan
En ny statlig myndighet bildas för socialförsäkringens administration. Den nya myndigheten får namnet Försäkringskassan. Den ska sköta de uppgifter som i dag sköts av Riksförsäkringsverket och de allmänna försäkringskassorna. Dessa myndigheter avvecklas i samband med inrättandet av Försäkringskassan.

Rätten till tillfällig föräldrapenning utvidgas
Rätten till tillfällig föräldrapenning utvidgas på så sätt att en förälder till ett svårt sjukt barn under 18 år får rätt till ett obegränsat antal dagar med tillfällig föräldrapenning.

Drivkrafter för minskad sjukfrånvaro
Lagen om särskild sjukförsäkringsavgift innebär att arbetsgivarna får ett medfinansieringsansvar på 15 procent av sjukpenningkostnaden för de anställda. Arbetsgivarens medfinansiering gäller så länge hel sjukpenning betalas ut till arbetstagaren. Ansvaret upphör om den anställde beviljas rehabiliteringspenning eller kommer tillbaka till arbetet på deltid. Avsikten är att arbetsgivare ska stimuleras till aktiva insatser för att minska sjukfrånvaron. De ekonomiska drivkrafterna ska stimulera till ett ökat engagemang på landets arbetsplatser och ett systematiskt arbete kring hälsofrågor och sjukfrånvaro.

Omställningspension till efterlevande förlängs
Tiden för utbetalning av omställningspension till vuxna som inte fyllt 65 år förlängs från tio till tolv månader. Detta avser dödsfall som inträffat den 1 januari 2005 eller senare.

Bostadstillägg till pensionärer höjs
Bostadstillägget till pensionärer över 65 år kan betalas ut med 91 procent av bostadskostnaden upp till 4 670 kronor per månad för en ogift person. Tidigare var nivån 4 500 kronor. Även för särskilt bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd höjs den övre nivån med 170 kronor från 5 700 kronor till 5 870 kronor.

Prisbasbelopp och förhöjt prisbasbelopp
Prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet har för år 2005 fastställts till 39 400 kronor respektive 40 300 kronor. Det är en höjning med 100 kronor respektive 200 kronor i förhållande till år 2004.

Inkomstbasbelopp och inkomstindex
Inkomstbasbeloppet för år 2005 har fastställts till 43 300 kronor. Det är en höjning med 1 000 kronor jämfört med inkomstbasbeloppet för år 2004. Inkomstindex för år 2005 har fastställts till 118,41. Indexet för år 2004 var 115,64.

Finansdepartementet

Kommunal medverkan vid statlig trängselskatt
Kommuner och landsting, i vilka skatt ska tas ut enligt lagen om trängselskatt, får träffa avtal med staten om visst biträde med anledning av skatten. Biträdet får avse information om tillämpning av trängselskatten till egna och andras kommunmedlemmar samt förvaltning och upphandling med anledning av skatten.

Förändringar av balanskravet för kommuner och landsting Förändringar i kommunallagen innebär att kommuner och landsting får tre år på sig att återställa underskott, en förlängning med ett år. Vidare ges möjlighet att, under vissa förutsättningar, besluta om en budget som inte är i balans. Samtidigt ska kommuner och landsting fastställa riktlinjer för vad som är god ekonomisk hushållning och fullmäktige ska behandla delårsrapporter. Lagändringen träder i kraft den 1 december 2004, men ska tillämpas på räkenskapsåret 2005 som inleds den 1 januari.

Nytt utjämningssystem för kommuner och landsting
Den största förändringen är att det generella statsbidraget, som i huvudsak fördelas med ett enhetligt belopp per invånare, avskaffas och att medlen används till att finansiera ett nytt inkomstutjämningsbidrag. Därmed kommer den utjämningsavgift vissa kommuner och landsting betalar till staten att minska kraftigt.

Förlängning av länssammanslagningar
Försöken i Skåne och Västra Götaland med att låta landstingen (Region Skåne respektive Västra Götalandsregionen) överta vissa uppgifter kopplade till regional utveckling från staten fortsätter ytterligare en mandatperiod, till utgången av 2010.

Mervärdesskatt vid omsättning av gas och el
Nu införs nya regler när det gäller mervärdesbeskattning av handel med el och gas. Ett EG-direktiv ligger till grund för de nya reglerna.

Slopad arvs- och gåvoskatt
Skatten på arv och gåvor tas bort. Den som ärver tillgångar eller får en gåva efter årsskiftet kommer inte att behöva betala skatt för dem. Arvs- och gåvoskatten försvinner därmed också vid överlåtelser av småföretag.

Förmögenhetsskatten sänks
Förmögenhetsskatten sänks genom att fribeloppet höjs för gifta och sammanboende med barn till 3 miljoner kronor.

Nedsättningen av socialavgifter begränsas
Nedsättningen av socialavgifter begränsas. Det maximala underlaget för nedsättning av socialavgifter sänks från en lönesumma på 852 000 kronor till en lönesumma på 741 600 kronor.

Ändrad inkomstbeskattning för dem som bor utomlands och arbetar i Sverige De som bor utomlands och arbetar i Sverige betalar idag särskild inkomstskatt på 25 procent. De har ingen rätt att göra kostnadsavdrag. Enligt de nya reglerna ska personer som uteslutande eller nästan uteslutande har sitt förvärvsarbete i Sverige också ha rätt att göra kostnadsavdrag, t.ex. för resor till arbetet.

Sänkt avkastningsskatt för vissa livförsäkringar Avkastningsskatten sänks och förmögenhetsskatten slopas för livförsäkringar som meddelas inom EES och som har försäkringsvillkor som överensstämmer med dem som gäller för pensionsförsäkringar. Den som har en utländsk livförsäkring får nedsatt svensk kupongskatt.

Sänkt inkomstskatt
Inkomstskatten sänks för att ytterligare kompensera för egenavgifterna till pensionssystemet. Det innebär skattesänkningar på mellan 80 och 175 kronor i månaden.

Höjt grundavdrag
Grundavdraget höjs med 2 400 kronor per år för låg- och medelinkomsttagare. Det ger en skattelättnad på mellan 600 och 800 kronor per år för den som tjänar mellan 58 400 och 270 100 kronor om året.

Höjt milavdrag för tjänste- och arbetsresor
Milavdraget för tjänste- och arbetsresor höjs från 16 till 17 kronor per mil.

Höjd bensin- och dieselskatt
Bensinskatten höjs med 17 öre/liter inklusive indexering och dieselskatten med 31,4 öre/liter inklusive indexering, exklusive moms.

Höjd fordonsskatt
Fordonsskatten höjs med 23 procent för bensindrivna personbilar. För dieseldrivna personbilar höjs skatten med 2 procent. Fordonsskatten för lätta lastbilar och lätta bussar höjs med 40 procent. På grund av den höjda skatten kommer en tilläggsdebitering att ske i januari 2005 för återstående del av fordonets skatteår eller skatteperiod.

Höjd elskatt
Elskatten höjs med 1,3 öre/kWh inklusive indexering för hushållen och servicesektorn, exklusive moms. Industrin undantas.

Sänkt skatt på dieselolja för jord- och skogsbruksmaskiner
För skatten på dieselolja som förbrukas i jord- och skogsbruksmaskiner kommer återbetalning att medges med 2 kronor per liter. Dock medges återbetalning endast för den del av skattebeloppet per kalenderår som överstiger 1 000 kronor.

Utbildnings- och kulturdepartementet

Pris till Per Angers minne
Regeringen har instiftat ett pris för humanitära och demokratifrämjande insatser till ambassadör Per Angers minne. Priset delas ut årligen till en person eller en organisation som genom sina handlingar verkat för mänskliga rättigheter och för stärkt demokrati och medmänsklighet i den humanistiska anda som kännetecknade Per Anger. Priset delas ut av Forum för levande historia.

Skärpta krav för närradiotillstånd
Den 1 januari 2005 införs i radio- och TV-lagen skärpta krav på anknytning till sändningsområdet för att ideella föreningar ska få tillstånd att sända närradio.

Höjd TV-avgift
TV-avgiften höjs med 48 kronor till 1 920 kronor per år från den 1 januari 2005.

Jordbruksdepartementet

Reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken
Genom reformen frikopplas huvuddelen av direktstöden till jordbrukare från krav på viss produktion. Frikopplingen av stöden innebär större frihet för lantbrukarna att producera det konsumenterna efterfrågar och innebär därmed ett mer konsumentanpassat utbud samt färre handelsstörningar, vilket gynnar handeln med livsmedel.

Miljödepartementet

Ändrade regler för utfasning av CFC i kylskåp och andra små kyl- och värmeanläggningar Regeringen har beslutat att kylskåp och andra små kyl-, värme- och klimatanläggningar med det ozonnedbrytande ämnet CFC inte behöver skrotas vid årsskiftet utan får användas på samma plats tills de tjänat ut.

Renare bensin i Sverige
Det tillåtna gränsvärdet för svavel i motorbensin i miljöklass 1 skärps. Kraven för alkylatbensin och motorbensin miljöklass 2 samt miljöklass 2 och 3 för dieselbränsle skärps successivt fram till den första januari 2009 då svavelhalten i samtliga dessa kommer att ligga på en så låg nivå som det i dag är tekniskt möjligt att nå.

Näringsdepartementet

Friåret
Den arbetsmarknadspolitiska insatsen friåret utvidgas den 1 januari 2005 till att gälla i hela landet. Omfattningen beräknas till 12 000 helårsplatser i genomsnitt per månad under 2005. Länsarbetsnämnden ska vidare som vikarie för den ledige i första hand föreslå någon som är långtidsinskriven som arbetssökande vid arbetsförmedlingen, som har ett funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga eller som är invandrare.

Prova-på-platser
Inom ramen för det arbetsmarknadspolitiska programmet arbetspraktik tillkommer fr.o.m. den 1 februari 2005 en ny insats: prova-på-platser för arbetssökande utan eller med begränsad erfarenhet av svenskt arbetsliv. Den som anvisas en prova-på-plats ska få visa upp sina kunskaper och sin kompetens i ett yrke eller på en arbetsplats där han eller hon kan komma i fråga för en anställning efter avslutad praktik.

Krav på cykelhjälm
Genom en ändring i trafikförordningen införs från årsskiftet krav på att den som är under femton år ska använda cykelhjälm eller annat lämpligt huvudskydd när han eller hon färdas på en tvåhjulig cykel. Kravet gäller även den som färdas i en cykelkärra. Ändringen innebär vidare att en cykelförare som inte ser till att en underårig som färdas på cykeln använder cykelhjälm eller annat huvudskydd döms till böter.

Luftfartsverket delas upp
Vid årsskiftet delas det nuvarande Luftfartsverket upp i två myndigheter. Luftfartsstyrelsen är ny och ska framöver framför allt ägna sig åt typiska myndighetsfunktioner inom luftfarten. Luftfartsverket ska leva kvar, men ska bara ägna sig åt att driva de statliga flygplatserna och flygtrafiktjänsten. Båda myndigheterna kommer att ha sina huvudkontor i Norrköping.

Säkerhets- och miljökrav på fritidsbåtar
Ändringarna i lagen om vissa säkerhets- och miljökrav på fritidsbåtar innebär en utvidgning av lagens tillämpningsområde så att även vattenskotrar och vissa motorer kommer att omfattas.

Tvångsförvaltning av elnät
Den 1 januari 2005 träder en lag om särskild förvaltning av vissa elektriska anläggningar i kraft. Lagen riktar sig mot nätföretag, dvs. företag som innehar och driver ett eller flera elnät. Om ett sådant nätföretag allvarligt missköter verksamheten kan ett ingripande mot företaget ske. Den lindrigaste formen är att företaget åläggs av länsrätten att överlämna förvaltningen av elnätet till en särskild förvaltare som utses av nätföretaget självt. Den mest ingripande åtgärden är att staten löser in elnätet.

Program för energieffektivisering
Energiintensiva företag, som i sina industriella verksamheter använder el i tillverkningsprocessen, ges genom lagen en möjlighet att delta i femåriga program för energieffektivisering, i utbyte mot en befrielse från skatten på elektrisk kraft i enlighet med bestämmelser i lagen om skatt på energi.

Handel med utsläppsrätter
En ny lag om handel med utsläppsrätter träder i kraft den 1 januari 2005. Lagen ersätter den nu gällande lagen om utsläpp av koldioxid. Den nya lagen innehåller bestämmelser om tillstånd för utsläpp av koldioxid, om tilldelning av utsläppsrätter för koldioxid, om rapportering av utsläpp av koldioxid och vissa bestämmelser om registerföring av utsläppsrätter. En verksamhetsutövare som omfattas av lagen måste senast den 1 januari 2005 inneha ett tillstånd till att släppa ut koldioxid för att ha rätt att bedriva verksamhet vid anläggningar som medför utsläpp av koldioxid.

Pressmeddelande från: Statsrådsberedningen
Artikeln publicerad: 041222


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com