Sill i spännande julsmaker

I Sverige äter vi sill vid alla stora högtider. Jul, påsk och midsommar. Men smakerna på sill kan varieras i det oändliga. Varje år lanseras nya, innovativa smaker och som passar extra bra till just jul eller påsk. Abba Seafood har just lanserat sin julnyhet, saffransill. Buhres Fisk i Kivik, årets pristagare av Kungsfenan The Swedish Seafood Award delar med sig av sin goda julsill.

Vad är skillnaden på sill, strömming och matjessill?

Egentligen ingen alls, ändå ganska mycket! Sill och strömming är samma art men kallas olika beroende på var den fångas. Norr om Kristianopel i nordöstra Blekinge kallas arten strömming. Söder om denna plats och på västkusten kallas den sill. Dock gäller att ju lägre salthalt vattnet har desto magrare blir sillen. Salthalten på ostkusten blir lägre ju längre norrut man kommer och strömmingen blir då både mindre och magrare är sina artvänner på västkusten. Därför menar de flesta att det är två olika upplevelser att äta sill och strömming. Matjes då? Så kallas den sill som fångas under en kort period på hösten då fisken har en speciell fetthalt. Är sillen för mager blir filéerna torra och hårda. Är de å andra sidan för feta förkortas hållbarheten och de får en så lös konsistens att den nästa faller isär. Matjes är holländska (maatjesharing) och betyder jungfru. Det syftar på att riktig Matjes endast fiskas under första året sillen är könsmogen.
Matjessill förknippar vi främst med midsommar, men Cecilia Buhre tycker att Matjes är utmärkt även till julbordet. Den milda fina smaken passar bra till många inläggningar, säger Cecilia. Hon och maken Sven-Göran har många års erfarenhet och minst ett tjugotal smaker i sin butik i Kivik. Här delar de med sig av en underbart god julsill:

Tomatmarinerad matjessill

  • 4 st matjesfiléer
  • marinad:
    1/2 burk krossad tomat
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olja
  • 1 dl socker
  • 1 msk sherry
  • 1/2 tsk svartpepparkross
  • 1 dl finhackad dill
  • 1 dl hackad rödlök

Blanda marinaden ordentligt. Skär matjessillen i lagom bitar och lägg i marinaden

Inlagd sill vanligast till jul

Vi äter sill året runt men till jul äter vi mest av den inlagda sillen. De tre storsäljarna är inlagd sill, löksill och senapssill. Nyheten från Abba Seafood till årets julbord är saffransill, ett spännande nytillskott med tydliga julassociationer. Vi frågade Pernilla Börjesson, informatör på Abba Seafood vad som är gott att äta till saffransillen.
- Osötat bröd som danskt rågbröd (i tunna skivor) och spisknäckebröd men även vörtbröd passar bra till saffransill och till all sill för den delen, säger Pernilla.
- I stället för att servera den klassiska kokta potatisen till sillen kan man göra en kall potatissallad men en mild vinägrette och mycket färsk dill.
Eller varför inte örtkryddad klyftpotatis? Säger Pernilla Börjesson och fortsätter att låta fantasin flöda:
- Sill- och skaldjursröror brukar vara populärt på olika typer av bufféer. Jag kan mycket väl tänka mig att göra en kall saffransillröra (som en kall Boullabaise) med sill, gärna delad i mindre bitar, räkor, musslor och kanske lite kokt lax. Gott till bröd eller dillpotatisen.

Pressmeddelande från: Svensk Fisk
Artikeln publicerad: 041219


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com