Veckans miljöruta - Billiga luft-luft-värmepumpar kan bli en dyrbar affär

Sedan mer än ett år tillbaka översvämmas marknaden av annonser om billiga luft-luft-värmepumpar. En luft/luftvärmepump tar tillvara uteluftens värme och omvandlar den till varm luft som sprids genom ett värmebatteri med fläkt som sitter på insidan av väggen. En luft/luft värmepump kan mycket enkelt ställas om från värme till kyla, t.ex. för kylning av bostaden vid varm väderlek.

Det är inget fel i värmepumparna som sådana, utan sättet de marknadsförs på. Ofta lovas värme ner till *20 grader, besparingar på upp till 70% eller att de är lätta att installera för lekmannen. Men det är läge att se upp för lycksökarna! Många av de billiga värmepumparna är egentligen byggda som kylanläggningar för varma länder och inte anpassade till vårt kalla och fuktiga klimat.

Några tips:

  • Köp värmepump av en försäljare som tar sig tid att besiktiga var i huset värmepumpen skall placeras. Eftersom det handlar om luftburen värme måste inomhusenheten placeras med omdöme så att bästa värmespridningen uppnås. Värmepumpen måste också passas ihop med det befintliga värmesystemet så de inte motverkar varandra. För att luftvärmepumpen ska spara energi, krävs bra termostater på de vanliga elementen, så att de slår ifrån när värmepumpen är igång. Placering av utomhusenheten är också viktigt, t ex skall söderlägen undvikas, samtidigt som rördragningar skall vara så korta som möjligt. Dessutom ska man undvika att uteenhetens buller stör grannarna.
  • Installatören som utför arbetet skall vara behörig kyltekniker. Han tar då också ansvaret att genomföringen av väggen sker på ett fackmannamässigt sätt, så att köldbryggor och fuktskador undviks. Om man anlitar en kylbehörig installatör så vet de vilka fabrikat som är något att satsa på. Man ska inte alltid låta sig frestas av låga priser.
  • Kräv garanti på minst två år, gärna med kompletterande försäkring på 5 år.
  • Värmepumpen skall vara testad för svenskt klimat. Be försäljaren att ta fram testresultat helst från en mätning utförd av någon oberoende. Det kan naturligtvis vara svårt för en lekman att tyda en sådan undersökning men be en energirådgivare eller någon annan kompetent person att titta på resultatet. Om försäljaren inte kan/vill visa på testresultatet finns det anledning att ifrågasätta försäljarens argument.
  • Enligt konsumentverkets tidigare tester sparar en luft-luft-värmepump ca 5000 kWh värme per år. Kom ihåg att du inte får någon energibesparing om du använder värmepumpen som kylaggregat på sommaren!

Just nu pågår ett stort test av luftvärmepumpar på uppdrag av konsumentverket. Testerna görs av Sveriges provnings- och forskningsinstitut, SP, i Borås. Testet omfattar prestanda, effektivitet och ljudnivå på ett tiotal olika märken. Resultaten kommer att publiceras i Råd&Röns decembernummer.

Pressmeddelande från: Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 041210


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com