Välfärd i fara om inte fler svenskar vill starta eget

Attityder som måste ändras

Mer än hälften av alla svenskar i åldern 18-70 år kan tänka sig att bli egna företagare. Men från tanke till handling är steget fortfarande långt. Bara 27 procent föredrar eget företagande framför anställning. Av unga kvinnor och män i åldern 18-30 år kan hela 75 procent tänka sig att bli företagare men även bland yngre personer föredrar 29 procent anställning framför eget företagande.

-Få personer startar i praktiken ett eget företag. Bara tio procent av samtliga sysselsatta i yrkesför ålder är företagare i Sverige. Att minska gapet från tanke till handling är den stora utmaningen om Sverige ska få fler entreprenörer. För att klara den framtida tillväxten och välfärden måste Sverige få fler entreprenörer, betonade generaldirektör Kjell Jansson som på torsdagen invigde Nuteks tvådagarskonferens Företagaren i fokus.

I en ny omfattande undersökning om attityder till företagande har telefonintervjuer genomförts med 26.700 personer mellan 18 och 70 år i hela riket. Undersökningen visar att fler positiva förebilder behövs för att starta fler företag. Personer som har någon i sin närhet som är företagare är mer positiva till att bli företagare än de som inte har någon förebild. Undersökningen visar också skolans viktiga roll i att forma attityder till företagande. Personer som anser att skolan har uppmuntrat dem att bli företagare kan i betydligt större utsträckning tänka sig att bli företagare. Andelen bland utlandsfödda som föredrar företagande framför annan anställning är väsentligt högre jämfört med svenskfödda. Den högsta andelen totalt sett finns bland män födda utomlands. I den gruppen vill 39 procent helst vara företagare.

Andra intressanta slutsatser:

  • Män är mer positiva till att bli företagare än kvinnor
  • De som bor i storstäder är mer intresserade av att bli företagare än boende på landsbygden
  • Det är fler som kan tänka sig bli företagare bland arbetslösa jämfört med genomsnittet bland personer som i dag är pensionärer kan 36 procent tänka sig att bli företagareoffentliganställda, framförallt inom kommun och landsting, är de som i minst utsträckning kan tänka sig att bli företag

Pressmeddelande från: NUTEK - Verket för näringslivsutveckling
Artikeln publicerad: 041201


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com