Hovrätten för Västra Sverige meddelar frikännande dom i det s.k. Jaldung-målet

Polismästaren Håkan Jaldung var kommenderingschef för polisinsatserna under EU-toppmötet i Göteborg den 14-16 juni 2001. Han åtalades sedan för att han olagligen skulle ha spärrat in som mest 650 personer på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg den 14 juni mellan kl. 11 och 18 och att han omedelbart därefter skulle ha fattat olagliga beslut om gripande av de då 450 kvarvarande. Hvitfeldska hade upplåtits för boende åt personerna, vilka kommit till Göteborg för att delta i demonstrationer, möten och seminarier under EU-toppmötet. Åtalsrubriceringarna var olaga frihetsberövande alternativt grovt tjänstefel eller tjänstefel.

Hovrätten fastställer tingsrättens frikännande dom.

Hovrättens skäl för frikännande är i huvudsak följande.

Av utredningar från bl.a. SÄPO hade framkommit en hotbild innebärande betydande risk för att aktivister skulle med våld försöka tränga genom avspärrningar och komma in i lokaler där sammanträden med deltagare i toppmötet skulle hållas. Även hot om skadegörelse i övrigt borde enligt hotbilden beaktas. Information hade inkommit att Hvitfeldska skulle utgöra någon slags centrum för illegala aktiviteter under EU-toppmötet.

Med hänvisning till hotbilden fattade Håkan Jaldung beslut om avspärrningen av Hvitfeldska. Sedan avspärrningen säkrats, vilket var mycket besvärligt och tog ett par timmar, arrangerade polisen från 14.30-tiden möjligheter att komma ut för dem som ville. Villkoret var dock att de underkastade sig kroppsvisitation. Bara 200 personer utnyttjade möjligheten.

Hovrättens bedömning är att Håkan Jaldung med hänsyn till hotbilden haft stöd i 23 § polislagen för avspärrnings- och utrymningsåtgärderna. Frihetsberövandena har därför inte varit olagliga.

Sent på eftermiddagen, vid 16.30-tiden, beslutade Håkan Jaldung att den fram till då gällande möjligheten för de inspärrade att komma ut efter kroppsvisitation skulle upphöra, eftersom de som då fanns på skolområdet gjorde sig skyldiga till våldsamt upplopp och därför skulle kunna komma att gripas. Gripandena genomfördes sedan vid 18-tiden av polismän efter det att polisen stormat skolområdet.

Hovrättens bedömning är att inte heller detta beslut varit olagligt.

Pressmeddelande från: Hovrätten för Västra Sverige
Artikeln publicerad: 041123


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com