Trollhättanpaket ger senarelagda vägutbyggnader i andra delar av landet

Regeringens Trollhättanpaket innebär en önskvärd och nödvändig förstärkning av infrastrukturen kring Trollhättan och i Västra Götalandsregionen. Med den tillväxt som regionen haft under de senaste decennierna måste förutsättningarna för snabba och säkra transporter av både personer och gods kraftigt förbättras. Att såväl vägar som järnvägar rustas upp i en viktig tillväxtregion är av nationellt intresse.

Det är däremot i detta perspektiv allvarligt att nödvändiga medel tas från planerade satsningar i andra regioner. Behoven, som inte bara kommit till uttryck i Trollhättanpaketet, utan också är tydliga i andra delar av landet, visar att det nu är angeläget att öka den totala investeringsvolymen.

Totalt omfördelas 1,8 miljarder i Vägverkets nationella investeringsplan. Det leder till stora problem för många kommuner och regioner som räknat med angelägna vägutbyggnader under den närmaste 10-årsperioden. 13 objekt stryks helt ur den nationella planen fram till år 2015. Främst drabbas satsningar i Skåne, där fem objekt på europaväg E22 utgår. Men också prioriterade utbyggnader i bland annat Halland, Östergötland, Västerbotten och Norrbotten senareläggs.

- Regeringens beslut kommer givetvis att innebära stora bekymmer för de kommuner och regioner där tidigare aviserade väginvesteringar nu inte kommer till stånd, säger Lena Micko, (s) ordförande i Svenska Kommunförbundets Samhällsbyggnadsberedning. Det är allvarligt om nödvändiga investeringar för att säkra tillväxten i andra delar nu måste stryka på foten. Man löser inte detta problem genom att flytta runt pengar i landet, det är de totala investeringarna som måste öka. Vi anser nu att det är hög tid att diskutera alternativa former att finansiera utbyggnaden av infrastrukturen.

Utöver de vägförbättringar som nu helt försvinner ur den nationella planen kommer ytterligare objekt att behöva senareläggas. Vilka som kommer att beröras är ännu inte helt klart. Vägverket har fått i uppdrag att utreda nödvändiga omdisponeringar, ett arbete som skall redovisas i februari 2005.

- Regeringens beslut innebär också ett underkännande av den omfattande planeringsprocessen, där såväl kommuner, landsting som regioner lagt ner mycket tid och stora resurser på att arbeta fram en klok prioritering med de begränsade ramar som stått till buds, säger Roland Åkesson, (c) ordförande i Landstingsförbundets och Svenska Kommunförbundets beredning för tillväxt och regional utveckling.

Pressmeddelande från: Svenska Kommunförbundet
Artikeln publicerad: 041117


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com