Veckans miljöruta - Cistern, installations och återkommande kontroller

Vem är ansvarig?

Oljeutsläpp kan döda djur och växter om det sker ett utsläpp i mark eller vatten. Utsläpp från läckande cisterner av olja, bensin eller andra brandfarliga vätskor kan skada grundvatten och vattentäkter för åratal framöver.

Förvaringstankar för brandfarliga vätskor, cisterner, blir med tiden utsatta för allehanda angrepp. Stålcisterner rostar och plastcisterner kan ta skada av tillsatsämnen i olja eller bensin. Det är svårt för dig själv att se exakt i vilken kondition en cistern är. Mindre läckage kan vara svåra att upptäcka, särkilt om det sker i mark och från rörledningar i betong. Om ett större läckage sker kan skadorna vara svåra att åtgärda eller medföra stora saneringskostnader.

Det är du som ägare av en cistern som är ansvarig för lagring, hantering av oljor och andra brandfarliga vätskor i din cistern. Du måste känna till vilka bestämmelser som gäller på området. Om en olyckshändelse sker och det visar sig att du inte följt reglerna, kan det uppstå problem med ersättning från försäkringsbolagen.

För att undvika skador finns bestämmelser som säger att cisterner ska kontrolleras vid: Installationskontroll, vid nyinstallation av cistern utomhus, ovan och i mark, ska du informera kommunens miljö- och byggenhet i god tid innan anläggningen tas i bruk.

Revisionskontroll måste alltid göras om en cistern eller rör/slangledningar ändras, går igenom en större reparation, kan ha tagit skada eller flyttas.

Återkommande kontroll:

Cisterner, utomhus ovan mark, som rymmer 1-10m3 olja, skulle ha varit kontrollerad senast den 1 juli 2004. Om du har missat detta tag kontakt med ett ackrediterat företag så snart som möjligt för en återkommande kontroll. En kopia på kontrollrapporten skall skickas till miljö- och byggenheten.

Cisterner inomhus, som rymmer 1-10 m3 olja, ska vara kontrollerad senast den 1 juli 2006. Kontrollrapporten skall skickas till miljö- och byggenheten om cisterner står nära väggen, så att det är svårt att inspektera alla sidor.

Cisterner som tas ur bruk ska tömmas och rengöras. Cisternen bör avlägsnas eller fyllas med sand. Det är också viktigt att du tar bort påfyllningsröret och avluftningsledningen så att cisternen inte återfylls av misstag.

Vilka som får utföra de olika typerna av kontroller kan du få veta av Swedac tel: 033-177700, www.swedac.se eller hos din kommun.

Pressmeddelande från: Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 041111


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com