Sandra, Per och Harry får dela på 100 000 kr

2004 års handikappidrottsstipendium delades ut vid regionfullmäktiges sammanträde. Inledningstalare var Tomas Fogdö som vann världscupen i slalom 1993 men som förlamades från midjan och ner efter en olycka.

Västra Götalandsregionen vill med stipendiet synliggöra handikappidrotten som en möjlighet att skapa ett innehållsrikt liv.

Handikappkommittén har utsett tre mottagare av Västra Götalandsregionens handikappidrottsstipendium. Det är Sandra Erikson, Göteborg och Götene, simmare, Per Jonsson, Brålanda, friidrottare och ledaren och tränaren Harry Svensson, Skövde, Västra Götalandsregionen vill med stipendiet synliggöra handikappidrotten som en möjlighet att skapa ett innehållsrikt liv. Den totala stipendiesumman är 100 000 kr.

Sandra Erikson, Göteborg och Götene är aktiv utövare på nationell/internationell nivå och tävlar i simning och får 50 000 kronor.

Motivering:

Sandra är en mycket målinriktad 24 årig simmare. Efter att ha nått sina mål i Paralympics i Sydney 2000 och EM 2001 avslutade hon sin simkarriär för att ägna sig åt studier. Efter några års uppehåll med simningen har hon gjort comeback och är nu åter med i Sveriges Paralympics-trupp. Hon kommer från Götene, bor och studerar i Göteborg och tävlar för Mölndals allmänna simsällskap. Under flera år pendlade hon varje vecka från Götene till Göteborg för att få träning och råd och skötte resten av träningen själv på hemmaplan. Hon tar alla tillfällen att vara ambassadör för handikappidrotten. Sandra har två världsrekord, flera SM guld, NM-guld, EM guld o Silver. Målet inför Paralympics i Aten är att ta medalj.

Per Jonsson, Brålanda, är aktiv utövare på regional/nationell nivå i friidrott och får 25 000 kronor.

Motivering:

Per är 16 år och börjar hösten 2004 på Riksidrottsgymnasiet för handikappidrott i Bollnäs. Han har ägnat sig åt många idrottsgrenar men har fastnat för friidrott. Per är en kille med go som i unga år uppmärksammats av SHIF. Per ser fram emot att få studera på idrottsgymnasiet. Skolgången kommer att medföra långa resor, tävlingar och träningsläger på annan ort. Per är en mycket positiv kille och ett gott föredöme för andra ungdomar.

Harry Svensson, Skövde, är ledare och tränare och får 25 000 kronor.

Motivering:

Ledarskapet är långvarigt och Harry har under många år varit ledare för Skövde HIF och är vice ordförande i VHIF. Harry är en lugn, omtyckt och mycket sympatisk ledare som alltid ställer upp för alla. Harry har varit ledare för olika handikappgrupper vid friidrottstävlingar inom och utom Sverige i många år. Fokuserar på det som är positivt och ser hellre möjligheter än hinder. Mottot är att alla skall ha kul, får man medalj är det en bonus, inget måste.

BAKGRUND

Regionfullmäktige beslöt i maj 2000 att inrätta ett årligt stipendium för handikappidrott i Västra Götaland. Stipendiesumman uppgår till 100 000 kr.

Västra Götalandsregionen vill med stipendiet synliggöra handikappidrotten som en möjlighet att skapa ett innehållsrikt liv.

Stipendiet utdelas till aktiva idrottsutövare med funktionshinder, enskilda eller lag. Syftet är att uppmärksamma personer som gjort utmärkta prestationer och som kan utgöra en förebild som stimulerar till idrottsutövning.

För aktiva idrottsutövare skall stipendiet ge möjlighet till utveckling i respektive gren, till exe,åeö kunna delta i tävlingar, träningssamlingar under bästa tänkbara ledning och konkurrens, vara ett stöd till resor och uppehälle samt inköp av material.

Stipendiet ska kunna delas ut till aktiva idrottsutövare som tävlar på regional, nationell eller internationell nivå. Om förutsättningar finns skall vid samma tillfälle utses dels en stipendiat som tävlar på nationell/internationell nivå, dels en stipendiat med lovande utvecklingspotential som tävlar på regional nivå.

Stipendiet delas också ut till ledare och tränare. Syftet är att stimulera och ge goda förebilder av ledare och tränare som värnar om god etik och ger lika förutsättningar för såväl flickor som pojkar, kvinnor och män.

Ledare och tränare kan genom stipendiet ges möjlighet till att utveckla ledarskap, inhämta kunskap om funktionshinder och dess handikappande konsekvenser samt anpassad teknik för den specifika grenen.

I år har 54 ansökningar kommit in. Det är betydligt fler än förra året då 34 ansökte om stipendiet. 45 ansökningar avser aktiva idrottsutövare, enskilda eller lag/föreningar. 10 ansökningar avser ledare/tränare.

Vid bedömning och framtagandet av förslag till stipendiater har samråd skett med representanter för brukarna och handikappidrottsrörelsen.

Vid bedömningen har följande vägts in. Personerna är folkbokförda och verksamma i Västra Götaland. I syfte att visa bredden inom handikapp-idrotten har en spridning över olika grenar både bland årets stipendiater och mellan stipendieåren utgjort en grund i uttagningen av stipendiater.

Stipendiesumman om totalt 100 000 kronor fördelas så att en aktiv enskild idrottsutövare på nationell/internationell nivå tilldelas 50 000 kronor och en enskild idrottsutövare på regional/nationell nivå tilldelas 25 000 kronor. En ledare tilldelas ett stipendium på 25 000 kr.

Pressmeddelande från: Handikappkommittén
Artikeln publicerad: 041103


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com