Välbesökt julmässa på Hellekis

Att besöka en julmässa i slutet av oktober känns lite som att hälsa på i Tomteland utanför Mora mitt under semestern. Man tycker inte det känns helt rätt men väl där så infinner sig trots allt en liten gnutta julstämning.

Hellekis Säteri

Julmässan på Hellekis Säteri inleddes på fredagsförmiddagen för att sen fortgå ända tills på söndag eftermiddag. Arrangör av mässan på Hellekis samt 13 andra julmässor är Svenska Slottsmässor som i år inledde den 8 oktober och kommer att hålla på fram till den 28 november innan man avslutar för denna säsong.

Inne i växthusets matmässa

Efter erlagd entréavgift och bilen parkerad på anvisad plats styrdes stegen mot stora växthuset där det hölls matmässa. Väl inne möttes man av en svag doft av jul, det var dofter från alla delikatesser som hör julbordet till och som dukats upp till försäljning och provsmak av de olika utställarna. Här fanns korvar, ostar, rökt lamm, bröd, sylt, honung och julgodis i en skön blandning och tillsammans med ett trevligt bemötande och många små smakprov av allt gott gjorde mässans matbod till trevlig upplevelse för såväl ung som gammal.

Klockan tolv var det dags för modevisning på växthusets "catwalk". Publiken som satt bänkad vid Vin & Plmpinellas fikabord bjöds på uppvisning av klassiska kvalitetsplagg från bl.a. Butiken på Landet.

Klassiska kvalitetsplagg visas upp, här Marie Klingspor som modell

Lite undanskuffade i ett hörn av växthuset informerade Björn Krantz och Mikael Lundgren om fördelarna med Götene kommun och dess olika tätorter i förhoppning att locka hit både turister och nya bosättare. Nya och informativa broschyrer om tätorterna delades ut till besökarna.

Mikael Lundgren och Björn Krantz

I solsken och 10 plusgrader styrdes stegen förbi säteriets huvudbyggnad ner till finstallet där hantverkarnas alster inspekterades. Efter en mugg slottsglögg för att försöka höja julstämningen ytterligare ett snäpp styrdes kosan till det gamla vagnslidrets övervåning där merparten av mässans hantverksutställarna höll till.

Kristin Hallsdóttir och isländskt fårullsarbete

Bland halmbockar, smycken, skinnarbeten, handstöpta ljus, tomtar och änglar träffar jag på Kristin Hallsdóttir som satt och stickade på en mössa. Kristin är ursprungligen från Island men bor nu i Sverige och stickar olika plagg av importerad isländsk fårull i gamla traditionella isländska mönster. Den isländska ullen är både lättare och mjukare än den svenska och förvandlas av Kristins flinka fingrar till underbart sköna och värmande plagg som kommer väl till pass nu inför den annalkande vintern.

Birger Täljare med sina övningsvapen

En bit längre bort står Birger Täljare bakom sitt stånd med träföremål, det som främst drar till sig min uppmärksamhet är några träbössor som saluförs som licensfria älgstudsare, en passande present till den nyintresserade lille älgjägaren. Även en mindre variant fanns som var ämnad till övningsskjutning på medföljande trävariant av skogens konung.

Smedjan

Efter en kort promenad kommer jag ner till Smedjans hemtrevliga utrymmen och träffar där på Kenneth Grimstig från Bromma Keramik bakom en trave lustiga tomtar. Dessa tomtar började tillverkas för ca 20 år sedan i den mindre storleken men Kenneths hustru Gittan tyckte de var för små och syntes för dåligt så för fem år sedan gjorde Kennet på prov tolv större tomtar. Dessa såldes direkt vid påföljande mässa och sedan dess tillverkas tomtarna i alla storlekar. Den originella och trevliga tomten heter "Roslagsglutt" ett namn som han fick av en sjuårig kille som vann över 200 andra förslag i en tävling man utlyst. Pojkens motivering till namnet var att tomten ju inte hade några ögon och gluttade under den stora luvan.

Kenneth Grimstig med en "Roslagsglutt"

Hellekis julmässa är en upplevelse av genuint och skickligt svenskt hantverk, småskaliga matproducenter med varor tillverkade av lokala råvaror under höga kvalitetskrav, allt utställt och presenterat i en historisk stämningsfull och genuin herrgårdsmiljö. Mässan ger alla besökare en tidig försmak av julen, dess dofter, ljud och känslor och tänder en glimt av förvänta i barnens tindrande ögon.

Artikeln publicerad: 041023


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com