Volvo lanserar världens längsta buss

Volvo Bussar lanserar nu världens längsta buss. Det är en dubbelledbuss på 26,8 meter med plats för 300 passagerare. Bussen är skapad för de system med särskilda bussfiler som är ett kostnadseffektivt alternativ till tunnelbana.

Det är Volvo Bussar i Brasilien som tillverkar det nya busschassiet B12M byggt på TX-plattformen. Chassiet finns både som ledbuss och dubbelledbuss i olika längder där det på 26,8 meter är det längsta. Den liggande 12-litersmotorn på 340 hästkrafter är monterad mellan de två främre axlarna i bussen och drar därmed hela ekipaget. Motorn uppfyller emissionskraven för Euro 3 och kan förses med partikelfilter.

Världens längsta buss

”Ett av Volvo Bussars kärnvärden är omsorgen om miljön”, säger Per Gabell, chef för Volvo Bussar i Sydamerika. ”Bussar med större passagerarkapacitet innebär färre bussar på gatorna och därmed lägre avgasutsläpp och lägre bränsleförbrukning”.

Den första ordern på 30 dubbelledbussar har lagts av bussoperatören Viação Campo Belo i Brasilien. Det handlar om en av de största operatörerna i Sao Paulo-regionen med en bussflotta på över 4 000 bussar. Ordern på 30 bussar gäller den långa varianten på 26.8 meter. Företag ska använda bussarna på en linje som bland annat kör paradgatan Avenida 9 de Julho i finansdistriktet. Bussarna är karosserade av Induscar/Caio.

Bussarna väcker uppmärksamhet och då inte bara på grund av sin längd. Föraren sitter nämligen i mitten och inte vid sidan som är det normala. Det ger föraren en mycket bra överblick över trafiken och det ger dessutom en rymlig och bekväm förarmiljö med mindre störningar från passagerarna, något som leder till ökad trafiksäkerhet.

Dubbelledbussen är speciellt framtagen för de effektiva trafiksystem för bussar som blir allt vanligare runt om i världen. Systemen kallas Bus Rapid Transit, BRT. Det bygger på separata bussgator och hållplatser där passageraren betalar i förväg för snabb av- och påstigning.

Volvo Bussar har stor erfarenhet av BRT-system eftersom företaget varit med ända sedan det första renodlade systemet infördes i Curitiba i Brasilien i slutet av 1970-talet. I dag finns sådana system också i Porto Alegre och Manaus i Brasilien, i Bogota i Colombia och i Léon i Mexiko där majoriteten av bussarna är Volvo. Det har också startats BRT-system, eller finns långt framskridna planer på att införa systemet, i exempelvis New Delhi i Indien, Jakarta i Indonesien, Peking och Shanghai i Kina, Mexico City i Mexiko och Santiago i Chile.

Anledningen till BRT-systemens starka framgång är att det är mycket kostnadseffektivt. Alternativet är oftast tunnelbana.

”Men investeringskostnaderna för ett BRT-system är upp till 20 gånger lägre än tunnelbana och driftskostnaden är 50 procent lägre”, säger Peter Danielsson, miljöchef på Volvo Bussar.

BRT-systemen med separata bussgator når samma passagerarkapacitet och det går oftast lika snabbt. Fördelen med busslösningen är att hållplatserna kan ligga mycket tätare än tunnelbanans och omstigningshållplatserna mellan olika linjer är oftast många fler.

”Vi på Volvo Bussar är övertygade om att BRT-systemet på många håll i världen kommer att bli den dominerande lösningen för effektiva transportlösningar i storstäderna”, säger Peter Danielsson.

Pressmeddelande från: Volvo
Artikeln publicerad: 041021


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com