Stor restaurering av Biskopsborgen i Husaby

Biskopsborgen i Husaby uppfördes någon gång under den senare hälften av 1400-talet men kort efter att kungen fått kontroll över kyrkans egendomar vid Reformationen var dess öde beseglat och den totalförstördes.

Arkivbild
Under seklernas gång förföll de återstående ruinerna allt mer och mer och när man på 1960-talet började med en stor arkeologisk utgrävning på platsen syntes knappt mer än övre delen av borgväggen. Ruinerna grävdes fram och konserverades och åtskilliga fynd gjordes.

Sedan dess har åter väder och vind tärt på borgen och för något år sedan fick man ta beslut om man skulle kosta på ytterligare en restaurering eller låta tiden ha sin gång, vilket förr eller senare fått det som finns kvar av borgen att rasa.

Att platsen har ett kulturhistoriskt intresse och de senaste årens stora medeltidsturism var faktorer som naturligtvis spelade in när Länsstyrelsen tillsammans med Länsarbetsnämnden och Götene kommun beslutade att borgen skulle restaureras.

Arbetet med att foga om murarna med kalkbruk påbörjades under förra året och kommer att pågå ett par år till, beroende på att man endast kan arbeta med bruket under den varma delen av året.

En av anledningarna till renoveringen är att man använde cementbruk vid en tidigare renovering, det blir med åren sprickor mellan cementbruket och kalkstenarna i borgen och vatten kan tränga in och orsaka frostsprängning. Därför använder man sig nu av ett mer elastiskt kalkbruk.

Turister och övrig allmänhet får vänta med mer ingående borgbesök till restaureringen är klar, men det kan ju altid beskådas från utsidan.

Artikeln publicerad: 041021


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com