Hur många rovdjur kan vi ha i länet?

Hur många lodjur respektive vargar kan vi härbärgera i Västra Götalands län? Den frågan försöker Länsstyrelsen ge svar på i förslagen till förvaltningsplaner som nu går ut på remiss. I förvaltningsplanerna ska den nationella rovdjurspolitiken omsättas på regional nivå. Mellan en och tre familjegrupper föreslås för varg och mellan 16 och 26 familjegrupper för lodjur.

Länsstyrelsen Västra Götalands län har fått Naturvårdsverkets uppdrag att lämna förslag till förvaltningsplaner för de stora rovdjursarter som förekommer i länet. Planerna ska harmonisera med de nationella målen för rovdjuren och samordnas med angränsande län. Här beskrivs nuvarande och historisk utbredning för samt var det finns biologiska och ekologiska förutsättningar. Även tänkbara konflikter behandlas liksom hur man ska förhålla sig till frågor om skyddsjakt och förvaltningsmärkning. I planerna föreslås 1-3 familjegrupper av varg och 16-26 familjegrupper för lo. Det ska jämföras med delmålet för landet på 20 för varg och miniminivån 300 för lodjur. - Det är lätt att all uppmärksamhet fokuseras på antalet rovdjur som vi bör ha i länet men det är bara en del av innehållet i förvaltningsplanerna, säger Robert Andersson, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen. Arterna ska få kunna sprida sig inom sina naturliga utbredningsområden enligt rovdjurspolitiken men vi lär aldrig kunna peka ut var i länet djuren ska få finnas.

Förvaltningsplanerna ska inte främst vara en skriftlig rapport utan mer fungera som underlag för en bred och saklig diskussion. Förutsättningarna och situationen för rovdjuren och deras bytesdjur förändras hela tiden. Därför är det bra om planerna kan revideras med jämna mellanrum.

Åsikterna om rovdjuren är många och det kan nog bli svårt att få enighet kring t ex hur många rovdjur som vårt län kan/bör ha, men förhoppningsvis kan förslagen till förvaltningsplaner ändå bidra till att belysa frågan om vilket ansvar vi i vårt län har för att nå upp till de mål som gäller för landets rovdjurspopulationer.

Remissen har skickats till olika intresseorganisationer och till länets samtliga kommuner.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen
Artikeln publicerad: 041017


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com