Förstudie om att göra Vänerkusten till biosfärområde

En förstudie skall göras av kommunerna Götene, Mariestad och Lidköping för att se om förutsättningarna finns för att göra Vänerkusten till ett biosfärområde enligt UNESCO:s riktlinjer.

Begreppet biosfärområde innebär i korthet att området utnyttjas på ett ekologiskt hållbart sätt så att det bevars för framtida generationer.

Runt om i världen finns i dag 440 biosfärområden 175 av dessa ligger i Europa. I Sverige finns för närvarande endast ett biosfärområde och det är Torne träsk. Man jobbar även på att göra Kristianstads vattenrike till ett internationellt erkänt biosfärområde och nu finns som nämnts även planer på liknade för Kinnekulle och Vänerkusten.

De tre huvudfunktionerna för ett biosfärområde är att värna om landskapet, lokalbefolkningen och forskningen, begreppet är dock relativt nytt för Sveriges del men väl etablerat ute i Europa.

Lokal förankring bland befolkningen är viktig när man skall skapa ett biosfärområde, själva området kommer sen att delas in i tre olika zoner, en inre skyddad zon, en buffertzon och en utvecklingszon. Målet är inte att lägga en "död hand" över bygden utan att främja en lokal och hållbar utveckling.

De tre kommunerna tillsammans söker nu statsbidrag för att kunna genomföra förstudien.

Artikeln publicerad: 040921


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com