Inga nya fall av legionärssjuka i Lidköping senaste dagarna

Inga nya fall av legionärssjuka med anknytning till Lidköping har inträffat de senaste dagarna. Antalet verifierade sjukdomsfall är liksom tidigare nio. Det senast konstaterade fallet kom in till sjukhus den 22 augusti.

En person som även led av en annan allvarlig sjukdom har, som tidigare meddelats, avlidit. Samtliga övriga insjuknade har förbättrats. De två fall där sjukdomsbilden gjort att legionärssjuka har misstänkts har inte kunnat verifieras med laboratorieprover och de räknas därför inte med i sammanställningen. Provtagning sker i Lidköping med omnejd av de patienter som insjuknar med lunginflammation där legionärssjuka kan misstänkas.

Förnyade intervjuer med de drabbade har ännu inte kunnat leda till att någon sannolik smittkälla har kunnat påvisas. Ett stort antal odlingsprover har tagits från vatten på olika platser runt om i Lidköping. Då tiden för att påvisa legionellabakterier vid odling är flera dagar finns ännu inte några svar på dessa prover. Någon koppling mellan fynd av legionellabakterier i tidigare tagna miljöprov och sjukdomsfallen har inte kunnat göras.

Målet med våra undersökningar är naturligtvis att kunna påvisa smittväg, men erfarenhetsmässigt har man i tidigare beskrivna utbrott inte alltid kunna fastställa denna.

Fakta legionärssjuka:

Legionärssjuka (lunginflammation av legionellabakterier, Legionella pneumophila) yttrar sig som en lunginflammation, oftast med hög feber, hosta, huvudvärk och muskelvärk. Diarré förekommer också ofta. Sjukdomen kan vara allvarlig, särskilt då den drabbar personer med nedsatt immunförsvar. Den kan behandlas med antibiotika.

Legionellabakterien finns naturligt förekommande i sötvatten. Släktet Legionella består av flera olika undergrupper, varför en typning är nödvändig för att fastställa eventuella orsakssamband. Den växer till i stillastående vatten, särskilt i vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler. Smittan sker sedan genom inandning av förorenat vatten om det sprids som små vattendroppar. Smitta mellan personer förekommer inte och det är ofarligt att dricka vattnet. Inkubationstiden är som regel 5-6 dygn men kan vara något kortare eller längre (2-10 dygn).

Läs mer om legionärssjuka...

Pressmeddelande från: Smittskyddsenheten i Västra Götaland
Artikeln publicerad: 040902


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com