Artikeln publicerad: 091228
Goda råd till Sveriges blivande pensionärer



Förr gick man i pension vid 65 års ålder men i dagens pensionssystem finns ingen bestämd pensionsålder. De flesta som har möjlighet att välja när de ska sluta arbeta går dock fortfarande vid 65 års ålder. När AMF tidigare i år frågade hur många som ser fram emot sin pension svarade 55 procent att så är fallet och åtta av tio vill inte arbeta efter 65 års ålder.* För den som funderar på att gå i pension finns det vissa saker man bör känna till menar AMFs trygghetsekonom Anna Allerstrand, som har gjort en enkel checklista.

Statistik från SCB visar att det år 2008 fanns 126 012 stycken personer födda 1945, det vill säga den årskull som kommer att fylla 65 år 2010. Även om majoriteten av dessa fortfarande är yrkesverksamma ser många fram emot sin pension. Drygt hälften av dem som jobbar idag ser fram emot att gå i pension, men pensionen kommer inte automatiskt och det finns några viktiga saker att tänka på i samband med pensionen.

- Har du planer på att gå i pension, helt eller delvis, bör du i god tid ta reda på hur de olika pensiondelarna ser ut för just dig. Du kommer ju att få pension från flera håll så plocka fram dina värdebesked och kontrollera villkoren i respektive försäkring. Du bör också ha koll på risknivån i ditt sparande och fundera på om du ska förändra något vad gäller till exempel efterlevandeskydd, säger Anna Allerstrand.

5 tips för dig som snart ska gå i pension:

  1. Den allmänna pensionen kommer inte automatiskt. För att få ut allmän pension ska man skicka in en ansökan till försäkringskassan. I ansökan ska man tala om när man vill gå i pension, om man vill ta ut hel eller bara en del av pensionen, om man vill teckna efterlevandeskydd och om man vill föra över de pengar man har i premiepensionen till en traditionell försäkring.
  2. Den allmänna pensionen, som består av inkomstpension och premiepension, kan du ta ut från 61 års ålder. Man kan dock vänta så länge man vill, någon bortre gräns finns inte. Det går bra att göra uppehåll i betalningarna och det finns inte något som hindrar att man arbetar samtidigt som man tar ut pension.
  3. Tjänstepension och privata pensionsförsäkringar kan man ofta ta ut redan från 55 år och sedan under en följd av år, dock minst fem. Ta reda på vad som gäller för ditt pensionssparande och vänd dig till din förvaltare för information.
  4. Ta reda på om du har innestående semesterdagar när du slutar på ditt jobb så att du får ersättning för dessa.
  5. Ha för vana att fråga om rabatt på allt från resor och inträden till försäkringar och tidningsabonnemang. Plötsligt kan det bli billigare att resa, att gå på museer, konserter och pensionärer får ofta rabatt på sina försäkringar.

Pressmeddelande från: AMF Pension