Artikeln publicerad: 091228
Skoljoggens springslantar gav 1,3 miljoner till cancersjuka barn



Den 9 september 2009 gick Skoljoggen av stapeln för 27:e året i rad. En halv miljon skolbarn i hela landet deltog med liv och lust. Ett frivilligt bidrag – en springslant – samlades in från barn och föräldrar för att hjälpa Barncancerfonden. Lagom till jul har Barncancerfonden fått ta emot en välkommen check till sin verksamhet från Skolidrottsförbundet på 1 314 569 kr.

Skoljoggen är Sveriges i särklass största motionslopp för barn och ungdomar. Alla barn från förskolan till gymnasiet är välkomna att delta. Syftet är att förbättra hälsa och stimulera fysisk aktivitet.

– Eleverna springer inte bara för sin egen skull utan också för alla cancerdrabbade barn i Sverige, säger Barncancerfondens generalsekreterare Olle Björk. Vår forskning är framgångsrik, men det är fortfarande en lång väg kvar till den dag när barncancer inte längre är något att oroa sig för, säger Olle Björk.

– Skoljoggendagen har etablerat sig som en dag att se fram emot. Alla ges möjlighet att springa, jogga eller gå, få frisk luft och ha kul tillsammans, säger Skolidrottförbundets generalsekreterare Agneta Sjöqvist. Eftersom Barncancerfonden får medel från aktiviteter som vi i samråd bedriver, ökar detta barns möjligheter att överleva i cancersjukdomar. Att friska barn som springer mår bra och har roligt samtidigt hjälper sjuka barn är verkligen en winwin-situation.

Nästan varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer. Tack vare intensiv forskning överlever i dag tre av fyra barn. Barncancerfonden finansierar 90 procent av svensk barncancerforskning och har sedan starten 1982 bidragit till forskningen med närmare en miljard kronor.

Pressmeddelande från: Svenska Skolidrottsförbundet