Artikeln publicerad: 091228
Paroc går stärkt ur finansiell rekonstruktion



– ser en stark efterfrågan med nya EU-direktiv

Paroc, en av Europas ledande producenter av mineralull och vägledande när det handlar om energieffektivisering genom isoleringslösningar, har genomgått en finansiell omstrukturering.

Från och med den 18 december 2009 har ett antal internationella banker tagit över huvudägandet av Paroc. Investmentbolaget Arcapita Bank lämnar därmed sitt ägarskap.

– Vi är glada över att vi har hittat en bra lösning på den finansiella situationen och vi är stolta över vad Parocs personal har presterat för att få den här lösningen till stånd, säger Väinö Tuomisalo, CEO Paroc. Vi har lyckats att anpassa våra resurser till den stora efterfrågenedgången och, nu när vi har avtalet på plats, finns det en finansiell stabilitet som säkerställer en lönsam och framgångsrik framtid för Paroc, avslutar Tuomisalo.

Paroc har under de senaste tio åren ägts av olika investmentbolag. Den senaste ägaren Arcapita Bank har haft en hög belåningsgrad och samtidigt höga avkastningskrav. Eftersom dessa krav inte kunde uppfyllas tar långivarna över ägandet i Paroc.

I samband med detta kommer en ny extern styrelse att tillsättas. Övertagandet innebär att Paroc, som nu har starka ägare, kommer att fortsätta den planlagda utvecklingen av verksamheten tillsammans med sina anställda, kunder och leverantörer.

Ett antal internationella banker äger nu tillsammans 87,5 procent av bolaget medan 12,5 procent fortfarande ägs av de anställda på Paroc.

Bankerna har en långsiktig ambition med Paroc och förväntas behålla företaget tills man hittar helt rätt ägare som över tiden kan fortsätta att utveckla verksamheten. Paroc har i grunden en god ekonomi. Många stora investeringar är redan gjorda för framtiden och det finns en stor efterfrågan på produkterna. Samtidigt finns det ett stort internationellt fokus på energifrågor med nya lagar, bland annat från EU där det kommer hårdare krav på energieffektivisering vid renovering av hus och att alla nyproducerade hus från och med 2020 ska hålla näst intill passivhusnivå, som gör att bankerna känner sig trygga med sin ägarandel i Paroc.

Ägandefrågan påverkar inte Parocs verksamhet något nämnvärt. Produktionen kommer att ligga kvar där den är idag och Paroc kommer att fortsätta att utveckla sina produkter så att man även i framtiden är en av Europas ledande producenter av mineralull.

Pressmeddelande från: Paroc AB