Artikeln publicerad: 091223
Årets julkortsprognos: 38 miljoner julkort med posten



Det är populärt bland svenskarna att skicka traditionella julkort. Posten uppskattar att svenskarna skickat 38 miljoner julkort med posten i år. Trots modern teknik och en mängd nya digitala kanaler skickar sju av tio svenska hushåll julkort med posten.

Postens första prognos över antalet skickade julkort visar att svenskarna i år har skickat cirka 38 miljoner julkort med posten (1). Trots att det idag finns många olika sätt att skicka julhälsningar på skickas lika många julkort i år som 1980 och betydligt fler än på 1950-, 60- och 70-talet då svenskarna skickade drygt 30 miljoner julkort per år.

- Med nära 40 miljoner julkort har vi ännu en gång fått ett kvitto på att den handskrivna hälsningen, med den omtanke den innebär, blir mycket mer personlig och är överlägsen en hälsning via sms, e-post eller sociala medier. Det är tydligt att vi vid jul och andra högtider föredrar det tredimensionella, det personliga och det som kommer direkt hem i postlådan, säger Andreas Falkenmark, VD Posten Meddelande.

En undersökning från Posten visar att traditionella fysiska julkort är betydligt mer populära att få och skicka än elektroniska julhälsningar (2). 79 procent av svenskarna föredrar att få sina julkort med posten, medan sju procent vill ha ett sms. 75 procent skickar helst fysiska julhälsningar, medan elva procent helst skickar sms.

Pressmeddelande från: Posten