Artikeln publicerad: 091223
Luriga isar



Nu har kylan kommit även till hela Sverige. Många sjöar och vattendrag har börjat få en tunn is. En is som kan vara livsfarlig att vistas på.

Det var inte bara kylan som kom utan också snön. En snö som på många platser lagt sig som ett isolerande lager ovanpå den tunna isen. Det krävs kunskap och stor försiktighet innan man ger sig ut på dessa isar.

Kärnisen skall vara minst 10 cm för att kunna betecknas som säker att gå eller åka på. Is som bildas i samband med snöfall bör vara minst 15 cm för att vara säker att vistas på.

Var och en som ger sig ut på isen måste själv försäkra sig om att den håller. Lättast gör man det med hjälp av en ispik. Snö på isen försvårar denna kontroll. Snö isolerar också vilket innebär att strömmande vatten kan försvaga isen på vissa platser vilket kan vara svårt att upptäcka. Rapporter om isarnas tjocklek ska alltid betraktas som färskvara.

Med fart kommer man långt ut på tunn is. Om isen brister har man stora problem att ta sig tillbaka säker is och räddning. Hjälpinsatser blir också mycket riskfyllda.

Barn kommer också lätt långt ut på svag is. Skulle den då brista blir räddningen mycket svår. Barn ska aldrig lämnas utan tillsyn nära isar!

Prova alltid och ofta isens tjocklek med en ispik. Ha isdubbarna rätt fastsatta runt halsen och vistas aldrig på isen utan sällskap.

Pressmeddelande från: Svenska Livräddningssällskapet