Artikeln publicerad: 091223
Igår brann den stora julbocken i Gävle – I Skövde står bocken av stenull kvar



I år fick julbocken i Gävle en lillebror. Personalen på Paroc, en av Europas ledande producenter av stenull för bygg- och teknisk isolering, byggde en sex meter hög bock som sedan den 21 november har stått på Hertig Johans torg i Skövde. Bocken står stolt kvar och skänker julefrid till Skövdeborna.

– Vi tycker naturligtvis det är tråkigt att vår storebror, julbocken i Gävle, nu har brunnit igen och vi hoppas att vår bock ska klara sig från den typen av vandalism. Men att den skulle börja brinna ser vi som otroligt. Vi har byggt bocken i obrännbar stenull, säger Mats Wiktorsson, chef marknadsföring Paroc Byggisolering.

Julbocken är byggd av personalen på Paroc i Skövde som en del i ett större personalprojekt med arbetsmetoden Airis. Det är bildkonstnären Barbara Ekström från Göteborg som har inspirerat till arbetet med julbocken.

Det var Paroc-medarbetarna själva som kom på idén att bygga en julbock i stenullsisolering, ett obrännbart material som Paroc tillverkar och säljer. Att bygga en julbock som inte går att elda upp blev en spännande utmaning. Dessutom vill man med julbocken gjord av isolering skapa lite extra julstämning för Skövdeborna.

– Förutom att vara ett internt utvecklingsprojekt, ger arbetet med julbocken oss möjlighet att visa att stenull är ett material som är lätt att jobba med och vi kan på ett naturligt sätt också berätta om våra produkters egenskaper, som brandhärdighet, isolering mot kyla och värme, säger Lars Lindström, personalchef på Paroc.

Pressmeddelande från: Paroc