Artikeln publicerad: 091222
Höga tepriser



Bättre väderförhållanden kan stabilisera priserna 2010

Tepriserna har stigit rekordartat i år men förväntas stabiliseras under 2010 eftersom väderförhållandena återgått till det normala i delar av Asien och Afrika där te produceras, säger FAO.

FAO:s sammansatta pris, en indikator på världspriset för svart te, uppnådde det rekordhöga priset på 3,18 dollar per kg i september på grund av torka i Indien, Sri Lanka och Kenya och ökad efterfrågan.

År 2008 var det genomsnittliga tepriset 2,38 dollar per kg. Det finns en risk att teproducenter svarar på de höga priserna genom att plantera flera grödor, vilket i sin tur kan leda till överutbud på marknaden, säger FAO.

“En del teproducerande länder, så som Indien, återplanterar och restaurerar befintliga teodlingar vilket är att föredra istället för att ta ny mark i anspråk”, säger Kaison Chang, som är ordförande för FAO:s internationella myndighet för te.

Vidare menar han att när väderförhållandena återgått till det normala i produktionsregionerna kommer marknadssituationen troligtvis att stabiliseras och trycket på världsmarknadspriset för te kommer att lätta.

Konsumtionen ökade med 0,8 procentenheter mellan 2005 och 2009 och steg därmed snabbare än produktionen vilken sjönk med 0,6 procentenheter under samma period. Skillnaden mellan produktion och konsumtion var som störst mellan 2007 och 2009. För konsumenterna innebar detta att priserna på matvaror steg i de europeiska matbutikerna.

Tedrickande - en vana

Det faktum att efterfrågan på te inte påverkades av globala lågkonjunkturen, stödjer påståendet att tekonsumtion lätt blir till en vana och är relativt oberoende av prisförändringar. Förutom för dyrare kvalitetsteer gäller detta för de flesta teblandningar.

Andelen inkomst hushåll spenderar på te är dessutom ganska liten. Eftersom det tar minst tre år innan en tebuske kan skördas tar det lång tid för producenter att svara på den ökade efterfrågan på te.

Högre tepriser har inte drabbat konsumenterna i rika länder eftersom konkurrensen inom dryckesmarknaden har varit så pass intensiv.

I utvecklingsländer å andra sidan kommer tillverkare sannolikt att överföra en större del av prisökningen på konsumenterna, då inköpspriset på te står för en betydande del av det slutgiltiga försäljningspriset.

I Indien till exempel, var det genomsnittliga nettopriset cirka 15 procent högre i september 2009 än i samma månad 2008. Pakistans nettopriser ökade med 12 procent under samma period.

Inför 2010 förväntas de mer stabila väderförhållandena i de största produktionsregionerna leda till att trycket på världsmarknadspriserna för te lättar.

Pressmeddelande från: FAO