Artikeln publicerad: 091221
Nytt naturreservat vid Stora Bjursjön



Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat om bildande av naturreservatet Stora Bjursjön nordväst om Billingen i Skövde kommun. Naturskogen i området skyddas därmed för framtiden.

Naturreservatet Stora Bjursjön består av tre delområden med hällmarkstallskogar, berg- och rasbranter och strandskog.

– I området finns många gamla träd och död ved som är nödvändiga för att många växt- och djurarter ska kunna överleva i dagens produktionsskogsbruk säger biologen Örjan Nilsson på Länsstyrelsen.

Stora Bjursjön ingår i de områden som Sveaskog låter avsätta som naturreservat enligt en särskild överenskommelse med Naturvårdsverket. Skydd av naturskogen i området är en del i arbetet för att nå miljökvalitetsmålet levande skogar. Området är totalt 85 hektar, varav 20 hektar är vatten.

– Det känns väldigt bra att Länsstyrelsen, Sveaskog, jägarna, skogsbrukare och andra berörda är överens om att området förtjänar att avsättas som naturreservat, säger Örjan Nilsson.

Målsättningen är att i ett nästa steg utöka naturreservatet Stora Bjursjön västerut till det befintliga naturreservatet Klyftamon. På sikt bildas då ett sammanhängande vildmarksområde på över 600 hektar.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen i Västra Götaland