Artikeln publicerad: 091218
Nu drabbas svenskarna av vinterdepressionen

Just nu infaller de mörkaste dagarna på året i Sverige. Med mörkret kommer också vinterdepressionen. Under vinterns mörka dagar lider tre av tio svenskar av vinterdepression, var åttonde gör det regelbundet. Huvudorsaken är brist på solljus och favoritlösningen är en resa till södra Europa.

- När mörkret sänker sig över norra Europa ser vi en tydlig ökning av antalet svenskar som kommer till Kanarieöarna, säger Volanda Perdomo från Canary Island Board of Tourism. Solljus ger rikligt med D-vitaminer som tillför kroppen energi för att motverka trötthet och vinterdepression, säger Perdomo.

En nyligen genomförd undersökning visar att svenskarna tillhör de som drabbas värst i Europa av trötthet på vintern. 94 procent av svenskarna uppger att de känner sig trötta av mörkret. På frågan vad svenskarna inte tycker om med vintern är de vanligaste svaren ”kallt och blött väder” (74 procent) och ”brist på solljus” (64 procent).

Huvudorsaken till att svenskarna drabbas av vinterdepression är också mycket tydlig: brist på solljus, vilket 70 procent av de svarande uppger som förstaalternativ. På frågan vad de vill göra för att bota vinterdepressionen svarar 65 procent av svenskarna att de vill resa till Sydeuropa.

Om undersökningen

Undersökningen består av 5113 intervjuer av personer mellan 25 och 70 år i Sverige, Norge, Danmark, Frankrike och Tyskland. Undersökningen är genomförd på uppdrag av turistmyndigheten på Kanarieöarna (Canary Island Board of Tourism ). Den genomfördes mellan 27 oktober till 15 november. 1065 svenskar deltog i studien.