Artikeln publicerad: 091218
Kontrollmärkets tid är över



I mer än tre årtionden har kontrollmärket satt färg på svenska registreringsskyltar. Den 1 januari 2010 förpassas märket till den svenska fordonshistorien, efter ett regeringsbeslut under hösten.

– Borttagandet gör det enklare för fordonsägarna samtidigt som kostnader och administration minskar för näringslivet och staten. Kontrollmärket var en bra lösning och det har fungerat i över 30 år, men med dagens teknik finns det bättre lösningar. Vägtrafikregistret är tillgängligt 24 timmar om dygnet och Polisen kan göra fordonskontroller direkt mot registret, säger Birger Höök, direktör för trafikregistret inom Transportstyrelsen.

Sista utskicket den 18 december

Redan före årsskiftet påbörjas avvecklingen av systemet. De sista märkena skickas ut idag den 18 december. Därefter bedöms de inte hinna fram inom rimlig tid för att fylla någon funktion. Fordonsägare som betalar in sin fordonsskatt efter den 17 december kommer följaktligen inte att få något kontrollmärke.

Avställning och påställning som vanligt

Precis som förut kan man ställa av ett fordon som inte används. Enda skillnaden är att någon skrapkod från kontrollmärket inte kommer att behövas efter den 31 december 2009. Det räcker med behörighetskoden från registreringsbeviset eller en e-legitimation.

Också påställningar sker på samma sätt som förut, med den skillnaden att inga tillfälliga kontrollmärken (trefälts-märken) skickas ut.

Gamla märken får sitta kvar

Kontrollmärket har fungerat som tecken på att fordonsägaren har en giltig trafikförsäkring, att fordonsskatten är betald och att fordonet har godkänts vid besiktning. Det gamla märket får sitta kvar på registreringsskylten efter årsskiftet, men det fyller inte längre någon funktion.

Historien om kontrollmärket

Kontrollmärket infördes 1974 och ersatte det tidigare systemet med två märken som klistrades på fordonets fönsterrutor. Kontrollmärket var en av många nyheter i moderniseringen av det svenska bilregistreringssystemet. Övergången till en ny typ av registreringsnummer och datorisering av bilregistret var två andra.

Pressmeddelande från: Transportstyrelsen