Artikeln publicerad: 091218
Svenska män dåliga på att städa inför jul – bara 3 procent ansvarar för städningen



Sverige rankas som fjärde bästa landet i världen¹ när det kommer till jämställdhet mellan könen. Men inför julen är det fortfarande kvinnorna som drar det tyngsta städlasset. Electrolux senaste konsumentundersökning visar att bara 3 procent av svenska kvinnor anser att deras partner ansvarar för julstädningen.

Inför jul är det många som upplever att livspusslet känns extra betungande. Julmatlagningen, julklappshandlandet och julstädningen ska hinnas med samtidigt som alla vardagsbestyr fortfarande måste skötas. Därför är det inte så konstigt att 77 procent av alla svenskar upplever någon form av stress inför jul. Så många som fyra av tio kvinnor känner sig ganska eller mycket stressade över julförberedelsena, medan bara drygt två av tio män upplever samma stressnivå.

Kvinnor ansvarar för städningen

Skillnaden mellan könen blir extra tydliga när man tittar närmare på hur städansvaret är uppdelat. 58 procent av kvinnorna i Electrolux julundersökning svarar att det är de som julstädar och bara 3 procent upplever att det är deras partner som tar hand om städningen. Hos männen uppger 24 procent att de själva ansvarar för julstädningen medan nästan lika många, 23 procent, svarar att det är deras partner som städar.

Var femte bråkar om julstädningen

Julen är en familjehögtid men den ökade stressen leder ofta till konflikter inom familjen. I Electrolux undersökning svarar var femte respondent att hon eller han har bråkat om julstädningen. Skåningarna är de som bråkar mest (26 procent) medan Stockholmarna är lugnast i Sverige (15 procent). Inte oväntat är det de hela 34 procent av de yngre, som bor kvar hemma, som bli osams om städning inför jul. Den yngsta respondenterna är också de som mest stressade över att inte hinna med julstädningen.

- Sex av tio lägger ner extra mycket tid på att städa under julen och julstädningen är ofta en källa till konflikter. Genom att planera städningen ordentligt och inte genomföra den traditionella storstädningen kan man undvika att hamna i ”städfällan”. Säger Mattias Rådström på Electrolux.

Städa gärna men lite åt gången

Om man är duktig på att snabbstäda varje helg och vädra regelbundet räcker det med en storstädning en gång per kvartal, och då max två timmar för ett genomsnittligt hem. Kommer man försent hem efter julshoppingen och bara har minuter på sig innan glöggästerna kommer räcker det med en snabbstädning.

Electrolux experttips för snabbstädning:

  • Vardagsrummet är hjärtat för festen. (Plocka undan allt som inte hör hemma i vardagsrummet och packa in det i en garderob eller tvättunna så länge). Eliminera synliga dammråttor genom att snabbdammsuga.
  • Att dammtorka tar tid. Måste du hushålla med sekunderna? Torka bara av de mest synliga och reflekterande ytorna, som tv-rutan och glasborden. Strunta i resten.
  • Dämpa belysningen och stäng dörrarna till de rum du inte hunnit fixa,
  • till exempel sovrummet.
  • Gör det viktigaste i köket: Ta ut soporna, torka av spisen och diskbänken.
  • Toaletten och badrummet kommer troligtvis dina gäster att besöka. Prioritera insidan av toalettstolen och torka rent runt omkring toalettstolen.

Om undersökningen

Electrolux genomför regelbundet undersökningar för att reda på hur konsumenter använder och relaterar till företagets produkter i vardagen. Vid julen är detta extra viktigt då både köks- och städutrustning spelar en viktig roll i firandet. Electrolux julundersökning är en webbaserad konsumentundersökning bland drygt 1000 personer och är statistiskt representativ för svenska folket. Undersökning genomfördes i samarbete med undersökningsföretaget United Minds.

Pressmeddelande från: Electrolux Sverige