Artikeln publicerad: 091218
Julefridens utlysande



Nu tas den gamla seden att utlysa julefrid upp igen! Det var under medeltiden som man från Thomasmäss och fram till tjugondag jul skulle tänka på sina medmänniskors väl och särskilt vinnlägga sig om ett fridsamt sinnelag.

I Skara har man i många år utlyst julefrid med en proklamation från Rådhusets trappa. I år kommer en proklamation också att ljuda tillsammans med pampiga trumpettoner från Forshems kyrka. Julefriden utlyses här redan tisdagen den 22 december kl 08.30. Efter julbönen och julefridens utlysande i kyrkan serveras julkaffe i församlingshemmet.

Kinnekulle Församling

Om Tomasmäss

Den 21 december har Tomas namnsdag, fram till 1772 var denna dag helgdag i Sverige och då hölls marknader, Tomasmäss. Samma dag infaller även midvintersolståndet och är årets kortaste dag.

Julfriden startade även på Tomasdagen och höll sen på fram till den7:e eller 13:e januari. Begick man något brott under julefriden så kunde man räkna med ett kännbart straff då de fördubblades under denna tid.

PÅ Tomasdagen skulle alla julförberedelser vara klara och man fick bara utföra dom allra nödvändigaste sysslorna och man skulle avhålla sig från sådant som gick i cirkel, mala, slipa spinna osv.