Artikeln publicerad: 091217
Ta det lugnt med alla sjuka askar!

Varför är så många askar sjuka? Åtskilliga askar i länet har drabbats av askskottsjuka. Forskning pågår och bästa rådet till drabbade markägare är i dagsläget att inte ta ner träd som blivit sjuka eller dött och att inte hamla askar.

Många askar i Västra Götalands län mår dåligt, har glesa kronor med döda grenar och sparsamt med löv. Asken har drabbats av sjukdomen askskottsjuka, en svampsjukdom som angriper ask i hela dess utbredningsområde i landet. Sjukdomen anses komma från Polen eller Litauen och har spridits via sporer i luften.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har genomfört en inventering av skyddsvärda askar i länet och uppskattar att 60 procent är drabbade av sjukdomen. Inventeringen har gjorts för att kunna följa utvecklingen och öka kunskapen om sjukdomen.

– Det är viktigt att behålla de askar som finns kvar eftersom det är där det kanske finns motståndskraft mot sjukdomen. Vi kan inte minska spridningen av sjukdomen – den sprids ändå, säger naturvårdshandläggare Vikki Bengtsson på Länsstyrelsen.

Sverige är ett av få länder i Europa där det fortfarande finns kvar många gamla lövträd. Det betyder att Sverige har ett internationellt ansvar för att ta hand om gamla träd.

– I nuläget är det bästa rådet att behålla alla träd även om de mår dåligt eller är hårt drabbade eftersom vi inte vet om vissa träd kan återhämta sig, säger Vikki Bengtsson.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen i Västra Götaland