Artikeln publicerad: 091216
Små grodorna föds på Nordens Ark…



…men kommer från Montserrat. Lagom till jul har 11 små grodor sett dagens ljus på Nordens Ark.

Det är första gången den utrotningshotade Montserratgrodan förökat sig på Nordens Ark. I början av november byggde honan och hanen tillsammans ett bo av hårt piskat skum där honan sedan la sina ägg. I boet utvecklas sedan äggen till yngel som honan matar med obefruktade ägg. Mellan 10.000 och 25.000 ägg går åt till föda innan ynglen metamorfoserat till smågrodor och hoppar ur boet. Hela processen tar ungefär 45 dagar.

”Det är jätteroligt att Montserratgrodan har förökat sig här hos oss”, säger Kristofer Försäter, djurvårdare på Nordens Ark.

Montserratgrodan är en av världens största grodor. Den blir runt 21 cm lång och kan väga upp till 1 kg. Grodan är i huvudsak brun men mörka fläckar och ränder kan förekomma. Sidorna är gulaktiga och buken ljust gul.

1995 har mer än 80% av Montserratgrodorna i världen försvunnit och idag finns den bara på öarna Montserrat och Dominica i Västindien. Det finns flera hot mot arten som gör att den idag klassas som kritiskt hotad. Ett av dem är jakt, Montserratgrodor anses vara en delikatess och kallas på engelska för mountain chicken frog. Ett annat är den svampsjukdom som spreds över världen 2002.

För att hjälpa och rädda arten försöker man skydda de områden där arten lever idag och sedan 2003 är all jakt förbjuden på Dominica.

Pressmeddelande från: Nordens Ark