Artikeln publicerad: 091216
Högpresterande elbilar via svenskt elbilssamarbete



Ett svenskt elbilssamarbete med uppgift att snabbt ta fram hög­preste­rande elbilar har formats. Energimyndigheten har den 10 december fattat det nödvändiga beslutet för att inleda projektet. Elbilarna visas redan i år med en snabb expan­sion under 2010. I år har redan två demobilar pre­sen­terats och dessa har fått ett mycket gott mottagande. Det nya projektet avser att ta fram drygt 100 elbilar redan under 2010.

De samverkande parterna är Saab Automobile AB, Electroengine in Sweden AB, batteri­före­taget Boston-Power Inc., Innovatum AB i Troll­hättan samt Power Circle, elkraft­branschens intresse­organi­sation. Dessa fem parter har visat att det finns ett unikt och kon­kurrens­kraftigt koncept förankrat i verkligheten. Baserat på de goda erfarenheterna från demofordonen, som redan rullar sedan sommaren 2009, har nu beslut fattats om att gå vidare och utvidga elbils­projektet.

Projektet ZE Saab 9-3, uttolkat som nollutsläpp av CO2 (Zero Emission), ger svensk ingenjörskonst ett lyft och stimulerar kunskaps­spridning i världsklass i ett av de hetaste teknikskiften som just nu utspelas. Från start i projektet ingår en unik kombination av fordons­till­verkare (Saab), drivline­leverantör (Electroengine) och batteritill­verkare (Boston-Power), projekt­­samordning (Innovatum) samt demon­strations- och elkraftskunnande (Power Circle). Samtidigt innebär förslaget att förutsättningar skapas för en svensk kompetensnod för elbilsutveckling.

Teamet speglar den kompetensmix som krävs för att snabbt få ut fordonen i en demoflotta och därigenom säkerställa en svenskbaserad och kon­kurrens­kraftig elbilslösning.

De samarbetande parterna bakom den svenska elbilen har beviljats stöd från Energi­myndig­heten på 86 miljoner kronor. Det totala projektet uppgår till cirka 200 miljoner.

Pressmeddelande från: Innovatum Teknikpark