Artikeln publicerad: 091216
Lokalt engagemang och vilja till förnyelser i Scans lokaler i Skara



Arbetet med att hitta nya arbetstillfällen i Scans lokaler i Skara framskrider. Flera lokala alternativ har framkommit och är under utveckling. En gemensam arbetsgrupp mellan Scan, Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen och Skara kommun har bildats för att främja utvecklingen. Samtliga de initiativ som hittills kommit fram ligger inom livsmedelssektorn. I veckan hålls ett möte mellan flera myndigheter och organisationer för att diskutera hur man ytterligare kan stötta de olika projekten och personalen på Scan.

Efter Scans besked den 15 september om strukturförändringar på anläggningen i Skara har Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen, kommunen och Scan haft möten för att tillsammans se över nya alternativ och lösningar. Information har getts till intresserade anställda på Scan och flera externa kontakter finns. Under de gångna två månaderna har flera intressanta projekt dykt upp.

Lokalproducerade livsmedel är inte bara en trend utan något som Skaraborgsbygden har lång tradition av. En av de framkomna idéerna är att etablera ett distributionscentrum för lokalproducerat i en av de friställda lokalerna.

Resurscentrum Lokalproducerat i Väst, som har över 300 lokala producenter i Västra Götalands regionen som medlemmar, kommer att genomföra en underlagsstudie i början av nästa år som kommer att inkludera konsumentundersökning, butikskartläggning och intresse bland lokala producenter. Peter Drotz, VD, menar att idén och möjligheterna i Scans lokaler skulle vara ett stort steg för att utveckla lokalproducerade livsmedel i regionen.

Fortsatt lokal, så kallad, konceptslakt i mindre skala diskuteras också. Här skulle lokaler där Scan i dag driver suggslakt och som ligger i anslutning till distribunalen kunna användas. Några av initiativtagarna är medarbetare på Scan och intresse finns från lokala lantbrukare.

- Flera mindre satsningar inom livsmedelsområdet skulle kunna ge underlag till en livsmedelsby där såväl andra livsmedelstillverkare och som serviceföretag till livsmedelsindustrin skulle kunna etableras, säger Christer Johansson, VD i Rådhuset, som är Skara kommuns näringslivsbolag.

- Vi ser gärna att fler idéer kommer fram till oss i arbetsgruppen. Vi kan knyta kontakter mellan olika intressenter och stötta på annat sätt för att driva på utvecklingen, säger Thomas Perkiö, Scans representant i gruppen.

Pressmeddelande från: Scan AB