Artikeln publicerad: 091215
Ett stipendium i bildkonst

Ett stipendium i bildkonst/konsthantverk kommer från och med 2010 och framöver att delas ut varje år i samband med Vårrundan. Stipendiet är på 3000 kr och delas ut av Kinnekulle församling. Initiativtagare och givare är kyrkvärden Marie Torvad, som några är tillbaka arrangerat ett flertal utställningar på Kinnekulle - främst i samarbete med Kinnekulle församling.

Stipendiet skall gynna konstnärlig verksamhet i bygden och visa dess potential när det gäller konst och konsthantverk. Kyrkan har i alla tider bidragit till konstnärlig verksamhet och sysselsatt många duktiga hantverkare, säger Marie och tycker att kyrkan har en viktig roll i det offentliga kulturlivet. Härigenom stimuleras kommunikation också med en bred allmänhet.

Stipendiaten skall vara en yngre visad begåvning, 16-25 år och ha anknytning till bygden. Stipendiet skall vara en uppmuntran och leda till fortsatt konstnärlig utveckling. Stipendiaten kommer också att få göra en egen utställning under våren på offentlig plats, vilket många unga konstnärer och konsthantverkare säkert tycker är spännande, säger Marie och tillägger att en grupp bestående av intresserade och kunniga personer, där jag också ingår kommer att utse stipendiat.

Ansökan ställs till Kyrkorådet, Kinnekulle församling, Forshems kyrkby, 53394 Hällekis.
Ansökan senast inkommen 1 februari 2010.