Artikeln publicerad: 091215
Ägglikören åker ut ur asken

- Körsbär i likör oväntad vinnare när svenska folket har sagt sitt

Nu har svenskarna bestämt sig. Ägglikören kommer att åka ut ur Aladdinasken till julen 2010 och en ny pralin med anor från 1939 ska in. Under hösten har svenska folket bjudits in för att rösta på sin favoritpralin och nu är tävlingen avslutad. Knappt 400 000 röster har samlats och hundratusentals har engagerat sig på Facebook och bloggar för att driva kampanj för just sin favorit.

Aladdin är en svensk tradition som funnits i de svenska hemmen i 70 år och det är svårt att komma ifrån betydelsen av de små pralinerna. Totalt under ett år säljer Marabou 3,8 miljoner* chokladaskar av Aladdin och Paradis. 75 procent av askarna säljs till jul.

I år har konsumenterna bjudits in för att rädda kvar sin favorit i asken. Av dagens ask är det endast Körsbär i likör som funnits med sedan den första asken och den kom att spela en stor roll när tävlingen avslutades under Lucianatten.

Enligt en undersökning som gjordes inför tävlingen rådde det starkt delade meningar kring Körsbär i likörs vara eller icke vara. Den placerade sig högst på listan bland de praliner svenskarna helst vill få bort ur Aladdinasken (27 procent), långt före Romrussin (13 procent). Samtidigt låg den på fjärdeplats bland de praliner svenskarna älskar.

- Körsbär i likör är en pralin som är polariserande, många älskar den men många hatar också just den. Den har en stark profil i Aladdinasken och är även min personliga favorit men jag är ändå imponerad över det engagemang den lyckats attrahera bland svenska folket, säger Malin Jönsson, marknadschef på Marabou.

Under tävlingsperioden har ett stort engagemang uppmäts på Internet. Dels genom kampanjsidan, dels genom olika sociala medier som Facebook, Vimeo och bloggar. Samtidigt som omröstningen pågått har svenska folket fått möjlighet att driva kampanj för att rädda sin favoritpralin. Förslagen har under veckan presenterats på Aladdins egen pralinblogg och de mest kreativa förslagen belönas med choklad.

Svenskarnas favoritpraliner:

1. Körsbär i likör 12,8%
2. Gräddnougat 11,9%
3. Trillingnöt 11,8%
4. Pärlnougat 8,5%
5. Cocoskola 8,5%
6. Nöttryffel 8,4%
7. Höstnougat 7,3%
8. Trofénougat 7%
9. Mjuk toffee 5,7%
10. Romrussin 5,2%
11. Apelsintryffel 4,9%
12. Likörtryffel 4,8%
13. Ägglikör 3,4%

Historik Aladdin

1939 hade Marabou ett utbud av uppemot 300 praliner - en svårhanterad mängd både för fabriken att tillverka och för butikerna att hålla i lager. Av dessa tog man 18 av de mest populära och komponerade en "greatest hits". Det fanns framför allt två tankar bakom lanseringen av Aladdin: dels att banta det gigantiska sortimentet och dels att erbjuda kvalitetschoklad som passade alla plånböcker. Genom ett nära samarbete med Ruben Rausing och hans företag Åkerlund & Rausing tog man fram en ask inspirerad av 1930-talets funktionalism med rena, enkla former. En Aladdin på 500 gram såldes vid lanseringen till det ringa priset av 3 kronor.

Pressmeddelande från: Kraft Foods