Artikeln publicerad: 091215
Skövde bäst i test i hela regionen

För fjärde året i rad har en undersökning genomförts i regionen för att bedöma det lokala klimatet för fastighetsföretag. Generellt är resultatet sämre i år men Skövde har trots det lyckats höja sitt index från föregående år och har nu det högsta indexet i hela regionen.

Det är Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen som låtit Demoskop genomföra undersökningen. Drygt 1000 företagare på 20 orter har besvarat frågor om näringslivet och samarbetet med kommunen. För andra året i rad visar utvecklingen en negativ trend men Skövde är den kommun som lyckats höja sitt index mest från föregående år och går från en sjunde plats till att toppa listan över samtliga 20 kommuner.

Bäst tycker man att de allmänna kommunikationerna fungerar, där resultatet har höjts för andra året i rad, och nu är hela 94 procent av fastighetsföretagarna nöjda med kommunikationerna. Många ser näringslivsklimatet i Skövde som väldig gynnsamt och 9 av tio tycker att det finns goda förutsättningar att bedriva lönsam fastighetsverksamhet inom kommunen.

- Det är väldigt roligt att Skövde är tillbaka i toppen. Kommunen bedriver ett aktivt samverkande arbete med Skövdes näringsliv och har förstått sitt ansvar för den goda utvecklingen. Man har tagit på sig ledartröjan och jobbar tätt tillsammans med företagen för att skapa de bästa förutsättningarna för näringslivet att utveckla. Tappet från rankingen 2008 har man tagit igen, säger Mattias Peterson, ansvarig näringspolitik på Fastighetsägarna Skövde.

Bättre i 13 fall av 14

I 13 av 14 frågor som fastighetsföretagarna fått svara på har Skövde ett resultat som ligger över genomsnittet för regionen och i flera frågor är skillnaden tydlig. Bland annat säger 84 procent av företagarna i Skövde att det skulle vara lönsamt att investera i fastigheter i kommunen, medan motsvarande siffra för hela regionen är 71 procent. Den enda frågan där Skövde hamnar under genomsnittet gäller företagarnas kontakt med politikerna vilket bara en av tre tycker fungerar bra. Det är också den fråga som man är mest missnöjd med i Skövde.

- Här krävs ett fortsatt aktivt arbete om man vill förändra den bilden. Kontakten med kommunens tjänstemän är goda och uppfattas som konstruktiva överlag, medan intresset från politiken uppfattas svagt. Vill man ändra på det måste politikerna själva göra sig mera tillgängliga, fortsätter Mattias Peterson.

Lokal efterfrågan viktig

Det som i störst utsträckning påverkar fastighetsföretagens möjlighet till tillväxt är, liksom i tidigare mätningar, den lokala efterfrågan. Ser man till framtiden anses möjligheten till friare hyressättning som den viktigaste frågan för utveckling av fastighetsbranschen.

- Rapporten är en värdemätare på hur kommunen hanterar en av sina viktigaste tillväxtfrågor. Om företagen ska vara villiga att investera måste det finnas en öppen dialog med kommunen och ett gynnsamt samarbetsklimat. Gemensamma ansträngningar ger som regel bättre resultat, säger Rudolf Antoni, utredare Fastighetsägarna GFR och den som ligger bakom rapporten.

Pressmeddelande från: Fastighetsägarna Skövde