Artikeln publicerad: 091214
Antisladd viktigare än dubbdäck

Efter beslutet om dubbdäcksförbud på Hornsgatan i Stockholm går debattens vågor höga om hur många liv som räddas varje vinter på grund av att bilarna har utrustats med dubbdäck.

Men Vägverkets Claes Tingvall anser att för mycket fokus nu riktas på dubbdäcken. I senaste numret av Motorföraren framhåller han att antisladdsystemet på moderna bilar räddar många fler liv.

- Om alla bilar hade antisladd skulle det rädda omkring 75 människoliv varje år, enligt Claes Tingvall. Antisladdsystemet är så bra att det står över säkerhetsvinsten med dubbar.

Alla bilar av årsmodell 2006 och senare har antisladdsystem installerat. Enligt Tingvall utförs idag uppåt hälften av allt trafikarbete med antisladdförsedda bilar i den svenska trafiken.
- Antisladd hos bilarna innebär att fler kan färdas säkert utan dubbar, säger Vägverkets trafiksäkerhetschef Claes Tingvall.

Antisladdsystemet, som över en natt blev standard på alla nya bilar för tre år sedan, innebär att föraren till exempel kan häva en sladd på ett enklare sätt.

Vägverket går i dagarna ut med informationstidningen "Vintergatan" där man försöker förmå fler svenskar att avstå dubbdäck - inte minst för miljöns skull. Idag har cirka 70 procent av de svenska bilförarna dubbdäck monterade. I informationstidningen till Sveriges bilförare skriver Vägverket:
"Dubbdäck och dubbfria däck ger ungefär lika bra väggrepp på alla vinterväglag utom på is, där dubbar är bättre. Samtidigt har den tekniska utvecklingen gjort att antisladd numera faktiskt har större betydelse för säkerheten än vad däcksorten har".

Pressmeddelande från: Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF