Artikeln publicerad: 091212
Vår svenska julgran



Som så många andra jultraditioner kommer även julgranen från Tyskland där den fanns i de finare hemmen redan i slutet av 1600-talet.

I de svenska stugorna kom granen in under mitten av 1800-talet, det var även här i landet de finare familjerna i städer och på landsbygd som först anammade seden. De tidiga granarna var inte så stora som dagens utan i ett lite mindre och behändigt format som oftast hängdes i taket eller ställdes på ett bord.

I början av 1900-talet var granen mer allmänt förekommande kanske främst hos barnfamiljer som tog nymodigheten till sitt hjärta. Granen pyntades med levande ljus och ätbara prydnader, runt 1880 började det dyka upp julgransprydnader i de större städernas affärer.

Vid Knut skulle julen dansas ut och då såg barnen fram mot den efterlängtade julgransplundringen då fick man äntligen fick plundra granen på dess godsaker.

Julgranens mode har skiftat genom åren, för knappt ett halvsekel tillbaka i tiden var det vanligt förekommande med Svenska flaggan i granen, både stora flaggor i toppen och som girlander, några av oss håller kvar denna sed än i dag. Men allmänt byttes flaggorna ut mot toppstjärna/spira, elbelysning och glitter som på senare år blivit allt tjockare och finns i alla upptänkliga färger och former.

Plastgranen kom sen att träda in i de svenska hemmen, de första såg verkligen ut som plastgranar medan en del av dagens ser relativt naturliga ut, åtminstone på håll. Men än så länge dominerar nog den riktiga skogsgranen, julgranshandlarna har de senaste åren märkt av en allt större efterfrågan på den så kallade "Kalle Anka granen", en tät pyramidformad sak som egentligen bara finns på tecknad film.

Hur kommer vår svenska julgran att se ut om 100 år?