Artikeln publicerad: 091211
Hemlig polisspaning på rattfyllerister

Polisen i Växjö tröttnade på alla notoriska rattfyllerister som åkte dit i trafikkontroller gång på gång utan att ändra sitt beteende.
Hemlig spaning med civila polisbilar sattes in för att ta rattfylleristerna på bar gärning. Målet var att erbjuda rattfylleristerna vård för sitt alkoholmissbruk.

I nya numret av Motorföraren berättar Växjöpolisen att totalt sex rattfyllerister bestämde sig för att söka vård efter spaningsinsatserna.
Det finns en utbredd uppgivenhet inom polisen när det gäller notoriska rattfyllerister. Många åker dit i trafikkontroller och får sitt straff. Men få söker vård för att få bukt med sin alkoholism. I det nyligen genomförda projektet i Växjö bestämde man sig för att gå grundligt tillväga och utmana rattfylleristerna att söka vård.
Första steget var att samla in fakta om återfalls-rattfyllerister. Polisen gick metodiskt igenom olika register för att kartlägga personer som upprepade gånger dömts för rattfylleri. Via skattemyndigheten, Försäkringskassan och länsstyrelsen kunde man dessutom få reda på dessa personers arbetsgivare, om det utgick ersättning från sjukförsäkringen och om det fanns giltigt körkort.
- Parallellt fick vi in många tips från allmänheten från grannar och vänner till sådana som kör bil med alkohol i kroppen, säger Michaela Hjelmberg, projektledare Växjöpolisen.

Polisen gjorde sedan en detaljerad kartläggning av de sammanlagt 48 personer som hamnade på spaningslistan. Kartläggningen visade uppgifter om arbete, arbetslöshet, dagliga bilresor till affären osv.
- Vi tog fram adresser och satte in civil bevakning på de berörda personerna samtidigt som vi genomförde slumpvisa rattfyllerikontroller. Vår spaning inriktades på när de satte sig bakom ratten, säger Michaela.

- En del av dem blev väldigt förvånade och undrade varför vi kontrollerade just dem. Vi var som fästingar på dem. Vi förklarade att de snart skulle bli rapporterade igen om de inte sökte vård. De flesta insåg då att de behövde hjälp och gick med på att gå vidare. Vi kontaktade beroendeenheten och såg till att det verkligen etablerades en relation mellan dem och rattfylleristen.

Responsen blev bättre än väntat, anser Michaela Hjelmberg vid Växjöpolisen - även om det krävdes stora arbetsinsatser och flexibla arbetstider på kvällar och helger.
- Det här projektet krävde stort engagemang från oss som deltog. Vad jag vet har inget jobbat på det här sättet tidigare.
- Det här projektet kunde genomföras tack vare att fyra yngre poliser brann för att få göra det, säger Lars-Erik Nilsson, chef för trafikpolisen i Kronobergs län, till tidningen Motorföraren.

Pressmeddelande från: Motorförarnas Helnykterhetsförbund