Artikeln publicerad: 091210
Antalet fall av influensa minskar men fortsatt hög smittspridning

Samtliga rapporteringssystem visar på en lägre influensaktivitet under vecka 48 jämfört med vecka 47. Under vecka 48 anmäldes 1 319 nya fall av den nya influensan A(H1N1) till Smittskyddsinstitutet (SMI). Antalet laboratorieverifierade fall minskade därmed totalt i landet och ökade bara i Norrbotten och Södermanland.

Jämtland hade fortfarande högst incidens med 42 fall per 100 000 invånare. Halland rapporterade lägst antal fall. Men trots minskningen ligger smittspridningen på en fortsatt hög nivå i hela landet och kan jämföras med den som Sverige hade för två- tre veckor sedan. Sjukhusvård angavs för nio procent av fallen under vecka 48.

– Det är för tidigt att blåsa faran över. För att undvika ytterligare sjuka och dödsfall är det därför viktigt att vaccinationerna forsätter, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Smittskyddsinstitutet.

Totalt har 10 288 laboratorieverifierade fall av den nya influensan rapporterats.

Baserat på självrapporteringen och sentinelprovtagningen i Stockholm räknar SMI med att mellan 230 000 och 580 000 personer i landet insjuknat i den nya influensan sedan vecka 38.

Smittskyddsinstitutet

Fler sjukanmälda, men färre influensafall

Sjukanmälningstalet ökade förra veckan till 4,4 procent, den högsta siffran sedan september. Samtidigt sjönk antalet sjukanmälda på grund av misstänkt influensa jämfört med veckan dessförinnan. Det visar ny statistik från hälsoföretaget Previa.

Antalet sjukanmälda ökade förra veckan till 4,4 procent, att jämföra med 3,3 procent veckan dessförinnan. Antalet personer som under förra veckan anmälde influensaliknande symtom via Previas sjuk- och friskanmälan sjönk däremot till 50 personer, jämfört med 76 personer veckan dessförinnan.

- Influensaepidemin har hittills passerat så gott som obemärkt förbi landets arbetsplatser. När nu allt fler vaccinerar sig bör arbetsgivarna kunna lägga de värsta farhågorna om massfrånvaro bakom sig, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa.

Statistiken är hämtad från Previas administration av sjuk- och friskanmälningar för över 95 000 anställda i hela landet. Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av Previas sjuk- och frisktjänst.

- Fortfarande är dock det många som inte har vaccinerat sig, särskilt de som inte tillhör någon riskgrupp. För att minimera smittspridningen bör man vaccinera sig så snart man har möjlighet, säger Urban Svensson.

De som anmälde influensaliknande symtom utgjorde under förra veckan 1,2 procent av alla nya sjukanmälningar, jämfört med 2,4 procent veckan dessförinnan. Totalt har 624 personer anmält influensaliknande symtom sedan Previa den 7 september började registrera detta som en särskild kategori i samband med sjukanmälan.

Previa