Artikeln publicerad: 091210
Riksdagsbeslut inför Trafikverket

Riksdagen fattade igår organisatoriska beslut som behövs för att kunna inrätta den nya myndigheten Trafikverket den 1 april 2010.

Den 1 april 2010 startar en ny myndighet, Trafikverket, med uppgift att planera och utveckla ett effektivt och hållbart transportsystem utifrån ett trafikslagsövergripande synsätt. Trafikverket får också ansvar för att bygga, driva och underhålla de statliga vägarna och järnvägarna. Trafikverket kommer att omfatta verksamheten vid nuvarande Vägverket och Banverket samt vissa verksamheter vid Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA.

Riksdagen godkände idag att alla tidigare riksdagsbeslut om Banverkets, Vägverkets och SIKA:s inrättande och organisation ska upphävas. Det är en förutsättning för att regeringen ska kunna inrätta Trafikverket. I samband med att Trafikverket startar läggs Banverket, Vägverket och SIKA ner.

Riksdagens organisationsbeslut fattades inom ramen för beslutet om nästa års statsbudget för området kommunikationer.

Regeringen har nyligen lämnat en riksdagsproposition med förslag till lagändringar som behöver göras när Trafikverket bildas. Det handlar i huvudsak om att byta ut de nuvarande myndigheternas namn mot ”Trafikverket” i ett antal lagar.

Pressmeddelande från: Banverket