Artikeln publicerad: 091210
John Pohlman spår kallare väder i prognos



Natten mellan måndag och tisdag nästa vecka slår vädret om. Det säger John Pohlman, vars väderprognos spår sjunkande temperaturer. Men det är för tidigt att utlova en vit jul.

John Pohlman är chefmeteorolog på vädertjänsten Klart.se. Där kan du söka fram 14 dagars väderprognoser för hela landet. Temperaturerna är just nu över det normala för årstiden. Men det betyder givetvis inte plusgrader över hela Sverige. I stora delar av Norrland är det både kallt och snöigt. Men som helhet är det mildare än normalt och solen lyser med sin frånvaro.

– Prognosen med ett väderomslag nästa vecka står sig. Vi ser dock inget allmänt snöfall innan dess. Däremot ser det ut att bli snö i Norrland och snöfall i Östersjölandskapen nästa vecka, säger John Pohlman, chefmeteorolog på Klart.se.

Milda vintrar är snarare en regel än undantag numera, men 2001 var det senaste året med snö i hela landet under jul. Däremot har det varit flera år med snö precis innan och efter jul. På 1970- och 80-talen var det annorlunda, då var ungefär hälften av jularna vita i merparten av södra Sverige. Den snösäkraste julen finns i Norrland, vilket torde gälla även i år.

Klart.se innehåller interaktiva kartor som kombinerar radarobservationer, radarprognoser samt nederbördsprognoser. Du kan också söka fram prognoser för 200 000 platser runt om i världen.

Pressmeddelande från: Klart.se