Artikeln publicerad: 091209
Offra inte BB i besparingstider!

Sjukhusen i Västra Götaland går med stora underskott. I sin iver att göra besparingar drar sig inte de styrande partierna i regionen (Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet) för någonting. Nu vill man ge sig på förlossningsvården - och skicka hem mammor med deras nyfödda barn redan efter sex timmar! Besparingsförslaget är dåligt av flera olika skäl. Professor Hugo Lagercrantz vid Karolinska institutet är kritisk till allt för tidig hemgång från BB: "Det kommer att störa amningen, och det är inte bra. Det finns vissa risker med att barn skickas hem för tidigt. Det finns hjärtfel som man inte upptäcker förrän efter ett par dagar och barnet kan få gulsot plus andra komplikationer."

Frågan om "tidig hemgång" måste ses i ett större sammanhang. Vi har traditionellt sett en mycket god förlossningsvård i Sverige. Jag tror att de allra flesta kvinnor känner sig trygga inför förlossningar i vårt land. Vårdkedjan fungerar bra. Regelbundna träffar med en barnmorska är ett stort stöd för de blivande föräldrarna. När det väl är dags att åka in till BB känner de allra flesta en stor trygghet och tillit till personalen där. Ja, om det är något vi kan vara riktigt stolta över i svensk sjukvård så är det väl det stöd som blivande mammor och pappor har i samband med graviditeten. Sett i detta sammanhang blir förslaget om "tidig hemgång" så fel. Förslaget förstör varumärket som svensk förlossningsvård arbetat in under decennier. Det spelar ingen roll hur bra omvårdnad man har under graviditeten och under själva förlossningen om man sedan ska oroa sig för en "tidig hemgång". Ur detta större perspektiv är förslaget om "tidig hemgång" vansinnigt. Lägg därtill att oro i sig kan skapa en grund för komplikationer.

Professor Hugo Lagerkrantz nämner amningen och andra risker, såsom oupptäckta hjärtfel, i sin kritik av "tidig hemgång". Ytterligare ett skäl som bör framhållas är det orimliga i att mamman och det nyfödda barnet ändå måste tillbaka till sjukhuset efter något dygn, för kontroller och provtagningar. Är det rimligt att tvinga en nyförlöst mamma och hennes nyfödda barn till sådana extra resor? Särskilt svårt är det för mammor som bor på landsbygden, långt från närmaste sjukhus. För ensamstående mödrar torde problemen bli än större med alltför tidig hemgång.

Alla kvinnor som ska föda måste få känna sig trygga. Detta är speciellt viktigt idag, då vi vet att kvinnor föder barn allt längre fram i livet, vilket givetvis också innebär ökade risker för komplikationer. Om vi vill att kvinnor ska fortsätta att föda barn måste förlossningsvården ge all den trygghet och omtanke som är möjlig. Släng därför alla förslag om "tidig hemgång" i papperskorgen - genast!

Margaretha Jansson
Gruppledare för Sjukvårdspartiet i Regionfullmäktige