Artikeln publicerad: 091209
Inför julpengar till familjer med socialbidrag

Julen är en tuff tid för många familjer när det gäller att få pengarna att räcka till. Nu skärper dessutom kommuner kraven på socialbidragstagare för att få extra bidrag inför julen. Men än värre är att de allra flesta kommuner inte betalar ut några extra julpengar överhuvudtaget. Därför kräver SSU att alla kommuner ska införa julpengar till samtliga familjer som beviljats socialbidrag.

En ökad arbetslöshet, att fler står utanför a-kassan och förändringarna i sjukförsäkringen gör att allt fler tvingas söka socialbidrag för klara av att betala mat och hyra. För dessa familjer betyder en extra slant inför julhelgen mycket. Enligt en enkätundersökning som P4 Extra har gjort visar att 144 av 170 kommuner i Sverige som regel inte ger extra socialbidrag till barnfamiljer inför jul.

- För många barn är julen en rolig tid att se fram emot med många förhoppningar om julklappar, tomte och dans kring granen. Men för en del familjer blir julhelgen en jobbig tid och tiden före fylld med oro om att få pengarna att räcka till. Därför vill SSU att alla kommuner ska införa extra julpengar till familjer med socialbidrag, säger Jytte Guteland Förbundsordförande SSU.

- Den ökande arbetslösheten och förändringarna i trygghetssystemen gör att fler tvingas söka socialbidrag. Att som en del kommuner nu väljer att skärpa kraven för att ta del av julpengarna är fel väg att gå. Alla kommuner borde istället se att julpengar till de familjer som har det tuffast är mer angeläget nu än någonsin, avslutar Jytte Guteland.

Pressmeddelande från: SSU