Artikeln publicerad: 091208
Storsatsning på elbilar i Västsverige

Regeringen genomför en satsning på elbilar. Två nya utvecklingsprojekt i Västra Götaland som totalt omfattar närmare 500 miljoner kronor är aktuella. Det kunde näringsminister Maud Olofsson berätta när hon och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i dag besökte Trollhättan.

- För att snabba på omställningen till grön teknik och för att stärka svensk fordonsindustri skjuter regeringen till extra resurser. Vi gör det tillsammans med fordonsföretagen för att skapa fler jobb i Sverige, säger näringsminister Maud Olofsson.

Hållbart samhälle och stärkt konkurrenskraft

Två projekt är aktuella och bereds. Det handlar om utvecklingen av tekniken kring elbilar. Dels ett projekt tillsammans med Innovatum och Saab Automobile AB i Trollhättan, samt ett projekt tillsammans med Volvo Cars. Projekten syftar bland annat till förbättrad batteriteknik, lättare material i bilarna och utveckling av ett svenskt koncept för produktion av högeffektiva elmotorer.

Att utveckla elbilstekniken är viktigt för omställningen mot ett hållbart samhälle samtidigt som det bidrar till och stärker svensk konkurrenskraft. Förnybara och miljöanpassade bränslen är en nyckelfråga för att kunna reducera utsläppen av fossilt koldioxid.

- Med ny teknik kan vi skapa nya jobb. Regeringen vill skapa förutsättningar för att fordonsklustret i regionen även fortsatt kommer att vara en hörnpelare när det gäller jobb och tillväxt, säger näringsminister Maud Olofsson.

Energimyndigheten ansvarig

Energimyndigheten ansvarar för handläggningen av elbilsprojekten. Projektens finansiering delas mellan företagen i fordonsbranschen och staten.

Totalt förstärker regeringen Energimyndighetens budget med 60 miljoner kronor de kommande två åren för att möjliggöra en satsning på elbilar.

Pressmeddelande från: Näringsdepartement