Artikeln publicerad: 091208
Ny brasiliansk motor sparar 80 % energi

Ett brasilianskt forskarteam har tagit fram en högeffektiv och miljövänlig motor som kommer att visas på FN:s klimatmöte i Köpenhamn. Den så kallade Keppemotorn använder sig av en ny typ av teknologi och sparar i genomsnitt 80 procents elektricitet.

Som en del av den brasilianska regeringens delegation vid klimatmötet i Köpenhamn finns representanter för den så kallade Keppemotorn - en ny sorts motor vars tillämpning kan leda till en drastisk minskning av energiförbrukning och koldioxidutsläpp. Keppemotorn har testats i bland annat fläktar, vattenpumpar och luft- och kylskåpskompressorer och sparar mellan 50-90% energi jämfört med konventionella motorer. Den kräver inte några fossila bränslen och hettas inte heller upp under funktion. I nuvarande stadium kan motorn användas för upp till 600W nominell effekt, men kan efter ytterligare utveckling komma att nå högre värden och användas för till exempel bilar, enligt uppfinnaren Cesar Soós.

– Det finns egentligen inga tekniska begränsningar för motorns användningsområde eftersom principen den bygger på ändå är den samma, säger han.

Cesar Soós är en av ingenjörerna från forskarteamet på den internationella organisationen STOP the Destruction of the World med bas i São Paulo, Brasilien, som under 12 år arbetat med utvecklandet av motorn. Bakom uppfinningen ligger de fysiska principer som läggs fram i boken Den nya fysiken av den brasilianske forskaren Norberto Keppe. Motorn fungerar vare sig genom direkt- eller växelström utan snarare genom vad Soós och hans kollegor kallar ”pulserande ström”.

- Keppemotorn fungerar genom resonans och använder en typ av energitillförsel som dagens moderna teknik inte använt sig av tidigare, säger han.

Motorn har patenterats i Brasilien och studeras nu av flera både brasilianska och multinationella företag som är intresserade av att tillverka den.

Då Keppemotorn endast behöver ett mindre batteri för att starta kan den användas tillsammans med solceller (fyra gånger färre än vad som normalt är nödvändigt) och därmed också användas på platser utan tillgång till elektrisk ström.

Motorn är enligt framställarna enkel att tillverka och har en låg produktionskostnad. Eduardo Castelã, representant för STOP och Keppemotorn i Brasiliens delegation vid COP15 menar att tillämpningen av motorn kan leda till stora miljöfördelar.

– Om till exempel alla nya kylkompressorer i världen skulle tillverkas med den här tekniken skulle det under bara ett år innebära 41 miljoner ton mindre koldioxidutsläpp och att 12 kärnkraftverk skulle kunna stängas, säger han.
Keppemotorn kommer att visas för allmänheten vid ett antal presentationer under det pågående klimatmötet i Köpenhamn. ett antal presentationer under det pågående klimatmötet i Köpenhamn.