Artikeln publicerad: 091207
Varför vågar man inte låta folket utvärdera regionförsöket?

Vid det senaste mötet i regionfullmäktige togs beslutet att regionförsöket i Västra Götalandregionen skall permanentas. Endast Sjukvårdspartiets ledamöter reserverade sig mot beslutet. Sjukvårdspartiet har, allt sedan regionen bildades, krävt att regionfrågan ska avgöras i en folkomröstning. Det är djupt tragiskt att Regionfullmäktige nu tagit ett beslut om att permanenta Västra Götalandsregionen utan att folket fått utvärdera regionförsöket i en folkomröstning.

Om en folkomröstning utlyses skulle debatten ta fart. Kunskapen om vad frågan gäller skulle öka och de politiska besluten som sedan tas skulle få en större legitimitet. Debatten får inte bara föras i Regionfullmäktige av ett fåtal enskilda politiker. Regionfrågan har från första början präglats av ett tydligt uppifrånperspektiv som Sjukvårdspartiet tar avstånd ifrån. En folkomröstning om regionfrågan skulle kunna vända på perspektivet. Politikerna skulle då kunna argumentera för eller emot regionen - men skulle också tvingas lyssna på vad medborgarna tycker och tänker.

Det finns alternativ till storregioner. Makten kan flyttas från staten och länsstyrelserna utan att man behöver flytta den till centraliserade storregioner. Det har till exempel glesbygdsforskaren Ronny Svensson visat. Jag citerar: "I landets kommuner samverkar man i skilda mönster beroende på vilken fråga det gäller. Man kan samarbeta formellt om räddningstjänsten med tre grannkommuner och informellt med en grannkommun om att behålla små skolor i ett gränsområde. I andra frågor samverkar man i ett helt län och när det gäller en viktig väg kanske med tiotals kommuner efter vägen som i fallet med Inlandsvägen."

I andra delar av landet förs nu en intensiv debatt om storregionernas vara eller inte vara. Politiker från olika län och landsting uttalar sig för ena konstellationen eller den andra. Det folkliga inflytandet över processen är dock minimalt. På sina håll har det gjorts namninsamlingar och i allmänhet har storregioner ett svagt folkligt stöd.

Medborgarna i Västra Götaland fick inte säga sitt när landstingen slogs ihop och regionförsöket påbörjades - och inte ens nu, då den viktiga frågan om permanentning av regionförsöket avgjordes. Sjukvårdspartiet anser att alla stora samhällsförändringar måste göras utifrån folklig förankring. Det var också den direkta orsaken till att vi krävde en folkomröstning om storregionen Västra Götaland. Dessvärre delade inte något av de andra partierna i Regionfullmäktige Sjukvårdspartiets åsikt!

Anitha Welander
Sjukvårdspartiet
Ledamot av regionfullmäktige