Artikeln publicerad: 091207
Ord till ovaler på en kammarvägg

Trädet
Arne Upling
Autonom förlag

Trädet är Arne Uplings tolfte bok. Debuten kom 1982 med samlingen Hjältarna rökte Lucky Strike. Många av hans förfäder hamnade i Västergötland.

Trädet är en släktkrönika. Han graverar här in lite mera text än de kortfattade noteringar som ofta återfinns på gravstenar. Men han gör det med mildare hand än Edgar Lee Masters, vars mästerverk Spoon River (1915) hör till den klassiska amerikanska litteraturen. Masters, advokat till professionen, hade översatt en mängd grekiska epigram och kom då på idén att göra gravskrifter över församlingsbor i en diktad amerikansk småstad.

Ur Tivedens skogar med små tegar och steniga backar tycks hans släkt ha stigit ut på närkeslätten. Några fick det bättre.

En del försvann till Amerika. En hördes aldrig mer av. Stenar restes för flera som en stod för deras ensamhet. Bibelord sprang fram över mångas läppar - men en frånvänd blev "dömd för hor med sin tjenstepiga att böta trettiotvå riksdaler".

Ömsinta porträtt gör han av Gertrud och Marianne. Gertrud, tyst och vacker, gick genom ungdomen och broderade bonader med tänkespråk. Men "mörkret tog huvudet då mor dog". Marianne vandrade frusen i obegripliga kärleksbekymmer men deformerades av sjukdom och reumatism.

Envar släktforskare har att lära det lyriska hantverket, att kort och exakt belysa ett människoöde, genom att läsa Arne Uplings förmodligen sista bok.
Erik Yvell