Artikeln publicerad: 091204
Stormaktsdrömmen – I svenskarnas spår under tusen år

Narva fästning – Hermansburg – med ”Långe Herman”, 51 meter högt. I Narvafloden gick – och går fortfarande – en skarp gräns. Då mellan ett katolskt-protestantiskt Västeuropa och ett östligt ortodoxt Ryssland. I dag utgör Narva den östligaste utposten och demarkationslinjen mellan EU-NATO i väst och ett tämligen nybildat Ryssland i öster. Bron över Narvafloden kallas Vänskapens bro.

200 mil i den svenska stormaktens fotspår

Sveriges historia är märklig. Ett glest befolkat land med otillräckliga resurser som blev en av Europas stormakter, med kontroll över nästan hela Östersjön. Åren kring 1660 var den svenska stormakten som störst.

Men redan i början av 1700-talet började drömprojektet vittra samman för att slutligen gå i graven 1718, i och med Karl XII:s död. Christer Nilsson, författare, historiker och journalist, har rest i spåren av Stormaktssverige – från Stockholm via Åland till Åbo, Helsingfors, ryska Viborg, Sankt Petersburg, Narva, Tallinn, Pärnu och slutligen Riga. I Stormaktsdrömmen skildrar han resan och Sveriges stormaktstid. Det är en fascinerande och informativ resa, rikt illustrerad med författarens egna bilder samt kartor och illustrationer.

Christer Nilsson är född i Ronneby och bor numera i Helsingborg. Han är historiker och författare med historia, medicin och sjukdomar som specialitet. På Carlssons har han tidigare utkommit med Folkets farsoter och kungarnas krämpor (1995/2000), Sjuka statsmän och vad de ställt till med (2005) samt Fursten och folket. Liv och död i slott och koja (2006).

Pressmeddelande från: Carlsson Bokförlag