Artikeln publicerad: 091204
Mjölkserveringen i Västra Götalands läns förskolor ökar



Förskolorna i Västra Götalands län serverar oftare mjölk till lunch varje dag. Hos 81 procent av länets förskolor som undersöktes får barnen mjölk till lunch varje dag, vilket är en ökning med sex procentenheter sedan förra årets undersökning. Trots detta är Västra Götalands förskolor bland de sämsta i landet på mjölkservering till lunch varje dag. Riksgenomsnittet är 83 procent.

Undersökningsföretaget Argument har på uppdrag av Mjölkfrämjandet studerat mjölkservering på landets förskolor, en undersökning som tidigare gjorts vid flertalet tillfällen.

Den senaste undersökningen visar att 81 procent av förskolorna i Västra Götalands län serverar mjölk till lunchen varje dag. 2006 var siffran 80 procent för att till 2008 ha minskat till 75 procent. Nu ökar den alltså återigen.

- Det är glädjande att fler och fler förskolor i Västra Götalands län ökar sin mjölkservering till lunch, samtidigt som det är oroande att en femtedel av förskolorna inte gör det. Mjölken med alla sina näringsämnen är ett perfekt komplement till en måltid, inte minst för de barn som äter lite mindre, säger Kerstin Wikmar, leg dietist och verksamhetsansvarig hos Mjölkfrämjandet.

Västra Götalands län hamnar på trettonde plats i landet vad gäller servering av mjölk till lunch i förskolan. Dalarna ligger i topp, tätt följt av Västerbotten. Sämst på att servera mjölk till lunch i förskolan är Stockholms län där endast 65 procent av förskolorna serverar mjölk till lunchen.

- Att alla barn ska ha samma rätt till mjölk till lunch i förskolan oberoende var man bor tycker jag borde vara en självklarhet. Mjölk är ett av de mest näringsrika livsmedel vi har och innehåller 18 av 22 näringsämnen som barnen behöver få i sig varje dag, säger Kerstin Wikmar.

I Mjölkfrämjandets telefonundersökning om mjölkserveringen i de svenska förskolorna, som gjorts i samarbete med Argument, har 2111 intervjuer genomförts med husmor/kokerska eller föreståndare på landets förskolor - privata såväl som kommunala. Mer information om undersökningens tillvägagångssätt går att läsa i den bifogade rapporten.

Pressmeddelande från: Mjölkfrämjandet