Artikeln publicerad: 091203
Stockholms första passivhus är nu klart



- Klarar EU:s nya, hårda krav på byggnaders energiprestanda

Nu är ett av Sveriges mest energisnåla hus och Stockholms första passivhus färdigbyggt. Passivhus Granbäck är ett exempel på hur nästa generation villor måste byggas. Nya EU-direktiv säger att 2020 ska alla nyproducerade hus konsumera "nästan noll" när det gäller energi. Paroc, en av Europas ledande producenter av byggisolering och huvudsponsor för projektet Stockholms första passivhus, visar att det är fullt möjligt att redan idag bygga så energisnålt som EU kräver och samtidigt funktionellt och snyggt.

Passivhus Granbäck, Stockholms första passivhus, är en konstruktion med ett klimatskal som består av extra tjock isolering och effektiv ventilation. Huset tar tillvara på värme från boende, elektriska apparater och instrålande sol. Huset som nu är helt färdigbyggt visar att det går att bygga riktigt snygga och funktionella hus samtidigt som energiförbrukningen är extremt låg.

För att få kallas för passivhus får huset inte förbruka mer än 5-25 kWh/kvm/år. Det kan jämföras med att riktigt kalla dagar, ska det räcka med en värmekälla motsvarande en hårfön för att värma upp hela huset. Även om huset förbrukar extremt lite energi har familjen Granbäck/Wester inte behövt avstå från några bekvämligheter. Här finns en utomhus-jacuzzi som värms upp med hjälp av solenergi, energibe-sparande LED-belysning samt dimbara lågenergilampor.

- Huset har alla bekvämligheter man kan tänka sig. Vi har med det här passivhuset visat att tekniken finns att bygga riktigt energisnålt och samtidigt inte tulla på det som man kan förvänta sig av ett modernt nybyggt hus. Med de nya direktiven från EU är det hög tid för alla hustillverkare att öppna ögonen och ta till sig den nya teknik som redan finns på marknaden, säger Anders Olsson, tekniskt ansvarig på Paroc Byggisolering.

Pressmeddelande från: Paroc Energiklokt hus