Artikeln publicerad: 091203
Den kulturella bakgrunden breddas inom Polisen

I dag har Polismyndigheten i Västra Götaland fått 25 nya medarbetare. De representerar 19 olika nationaliteter och könsfördelningen motsvarar hälften män och hälften kvinnor. Under ett år kommer de att arbeta ute i polisområdena på enheter så nära polisverksamheten som möjligt. PIA (Polisen integrerar aktivt) har flera syften, däribland att bredda den kulturella bakgrunden inom Polisen.

Förhoppningen är att de som deltar i projektet kommer att söka till Polishögskolan och att de då kommer att vara mer konkurrenskraftiga.

– Men det handlar även om att öka kompetensen i mångfalds- och integrationsfrågor inom vår myndighet, berättar Jan Hellnevi som är projektledare för PIA-projektet. Det är av största vikt att Polisen speglar det övriga samhället.

– Samhället ser inte ut som för 30 år sedan, säger Ilija som är en av de nya medarbetarna. Vi speglar samhället och vill bidra med hur vi ser på verkligheten och hur vi vill bli bemötta. Det är ett utbyte: vi kan bidra med vår kunskap – och vi får kunskap om hur det är att jobba inom Polisen. Rita, en annan av de 25 nya medarbetarna, menar att hon ser detta som en chans att få lära sig mer om polisyrket innan hon söker till Polishögskolan.

– Jag vill bli polis, säger hon. Först ska jag göra några år ute i en radiobil men om tio år har jag klättrat på karriärstegen och kanske jobbar jag på Säpo?
– Våra nya medarbetare kommer med sina erfarenheter och personligheter att berika oss och bidra till utvecklingen av verksamheten, menar Iwona Appelqvist som är polismyndighetens jämställdhets- och mångfaldshandläggare.

Finansieras med EU-pengar

Projektet finansieras av Europeiska socialfonden (ESF) och Integrations- och jämställdhetsdepartementet. Den 19 november beviljade ESF-rådet 1,7 miljoner kronor till PIA-projektet. Detta besked innebär att myndigheten har full finansiering för att projektanställa de 25 nya medarbetarna under 13 månader med start den 1 december. Kostnaderna för projektet belastar med andra ord inte polismyndighetens budget.

Pressmeddelande från: Rikspolisstyrelsen