Artikeln publicerad: 091203
6 av 10 i Västsverige kan tänka sig att arbeta frivilligt

Viljan att arbeta ideellt är stor hos befolkningen i Västsverige, visar en ny undersökning från Röda Korset. Över 60 procent i Sverige kan tänka sig att arbeta frivilligt utan ekonomisk ersättning för att hjälpa en annan människa. 5 december är internationella frivillighetsdagen.

- Det är oerhört glädjande att så många i Sverige kan tänka sig att arbeta frivilligt. Även i en avancerad välfärdsstat som Sverige behövs mycket frivilligarbete som välfärdsförstärkare. Särskilt glädjande tycker jag det är att så många unga är beredda att göra en insats för medmänniskor. Det ger oss stora möjligheter inför framtiden att utöka och utveckla vårt arbete i Sverige, säger Bengt Westerberg ordförande för Svenska Röda Korset.

I Röda Korsets verksamheter byggs en långsiktig och hållbar relation genom att möta människor och visa medmänsklighet och delaktighet. Röda Korsets frivilliga hjälper barn med läxorna, besöker äldre i hemmen, ger stöd i kris och sorg samt tar emot samtal i Röda Korsets telefonjour. Närmare 40 000 personer är i dag engagerade inom Röda Korset.

- Vi kämpar varje dag för att den sociala gemenskap som ofta präglar julen ska komma ännu fler till del – året runt. Alla som delar denna vision är hjärtligt välkomna till oss som frivilliga, säger Gisela Flood, regionchef i Väst.

Undersökningen i korthet

  • Personer 60 år och äldre, arbetslösa och glesbygdsbor är mest öppna för frivilligt arbete.
  • Boende i Småland, på Öland och Gotland är mest öppna för frivilligt arbete där 7 av 10 kan tänka sig frivilligarbete.
  • Stockholmare är minst villiga att hjälpa andra, 58 procent är positiva till frivilligarbete.
  • Kvinnor är mer villiga att arbeta frivilligt än män.
  • 6 av 10 mellan 16-29 år kan tänka sig att arbeta frivilligt.

Pressmeddelande från: Röda Korset - Västra Götaland